ua en ru

Мінпаливенерго: Для вступу України до ENTCO-E потрібно 8,65 млрд грн до 2015 р.

Міністерство палива та енергетики України прогнозує, що для вступу України до Об'єднаної енергосистеми Європи (ENTCO-E) потрібно 8,65 млрд грн до 2015 р.
Про це заявив заступник директора Департаменту стратегічної політики та перспективного розвитку ПЕК Мінпаливенерго Микола Вовк під час Громадських слухань "Практичні аспекти інтеграції Об'єднаної енергетиічної системи України з енергосистемами Європи", передає кореспондент РБК-Україна.
В міністерстві розроблено проект концепції цільової програми інтеграції України до ENTCO-E. Документ зокрема передбачає виділення 2,56 млрд грн на модернізацію та реконструкцію генеруючих потужностей (енергоблоків, агрегатів електростанцій), 5,45 млрд грн на модернізацію, реконструкцію та будівництво нових об'єктів електромереж, 630 млн грн на модернізацію та реконструкцію систем управління енергосистемою та 4,8 млн грн на гармонізацію нормативних та технічних вимог з європейськими.
"Передбачено добудову пускових комплексів гідроакумулюючих електростанцій (близько 30 об'єктів) та забезпечення технічними засобами регулювання, керування, захисту і моніторингу (близько 200 об'єктів) енергосистеми", - заявив М.Вовк.
Строк виконання програми - 2010-2015 рр. Фінансування програми передбачено з бюджету (10,7%), за рахунок суб'єктів господарювання (тариф, інвестиційна надбавка до тарифу) кредитів та фінансової допомоги Євросоюзу. Контроль за виконанням програми передбачено доручити Мінпаливенерго України.