ua en ru

Мінсоцполітики: Самотні батьки отримали рівні з самотніми матерями права

Самотні батьки мають однакові з самотніми матерями права. Про це повідомив директор Департаменту сім'ї та дітей Міністерства соціальної політики України Руслан Ковбаса, передає прес-служба Мінсоцполітики.

За його словами, відповідні норми передбачені Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівності прав одиноких матерів та одиноких батьків", який набув чинності.

"Відтепер самотні батьки отримали право так само, як і самотні матері, звертатися до суду, якщо їм відмовили в прийомі на роботу. Тобто у разі, якщо наявність у такого батька дитини віком до 14 років є єдиним застереженням у керівництва, за яким претендента не взяли на посаду, це рішення він може оскаржити в суді", - сказав він.

Крім того, за словами Ковбаси, самотні батьки також отримали право на першочергове отримання житла.

"Якщо раніше тільки матері-одиначки могли ставати на чергу для забезпечення житлом, то тепер це можуть зробити і татусі. І це абсолютно справедливо, оскільки такі татусі нарівні з жінками самостійно виховують дітей, тому повинні користуватися рівними з ними правами", - сказав він.

Ковбаса також зазначив, що за ініціативою міністра соціальної політики Наталії Королевської уряд затвердив, а парламент прийняв закон, за яким багатодітні батьки, виховали п'ятеро і більше дітей, молодшому з яких виповнилося шість років, за відсутності матері отримують право на пенсію за особливі заслуги. Він набуде чинності вже з 1 січня 2014 р. Всі ці кроки, за його словами, спрямовані на встановлення соціальної справедливості щодо одиноких батьків.