ua en ru

Мінрегіонбуд планує витратити 2010 р. на збереження архітектурної спадщини України 205 млн грн.

Міністерство регіонального розвитку та будівництва України 2010 р. планує витратити на збереження архітектурної спадщини 205 млн грн. Про це повідомив міністр регіонального розвитку та будівництва України Володимир Яцуба на брифінгу.

2008 р. міністерству на заходи зі збереження архітектурної спадщини передбачалось асигнувати 170,4 млн грн. державних коштів; фактично профінансовано 139,9 млн грн. (82,0 %).

2009 р. Законом України "Про Державний бюджет України на 2009 рік" міністерству на збереження архітектурної та містобудівної спадщини було асигновано лише 17,27 млн грн., зокрема, за бюджетною програмою "Реконструкція та реставрація об'єктів культурної спадщини в містах проведення чемпіонату Євро-2012" - 10,2 млн грн (15,4% від запланованого на 2009 р.).

Враховуючи те, що 2009 р. профінансовано лише 8,5% від розрахункової потреби, пам'ятки архітектури, реставрацію яких було розпочато в попередні роки, залишаються незавершеними. Це спричиняє їх невідворотну руйнацію та додаткові витрати в майбутньому.

На брифінгу міністр висловив невдоволення роботою Головного управління охорони культурної спадщини КМДА, яке очолює Руслан Кухаренко. Зокрема, Володимир Яцуба, відповідаючи на питання журналістів щодо обвалу пам'ятника засновникам Києва, зазначив, що пам'ятник обвалився не тільки тому, що був зроблений з залізобетону. Бездіяльність керівництва Головного управління охорони культурної спадщини КМДА, на думку очільника Мінрегіонбуду, - головна причина того, що сталося. "Після цього інциденту Кухаренко, як порядна людина, мав би піти у відставку", - сказав міністр Яцуба.