ua en ru

Міністр фінансів Греції: Державний борг країни у 2013 р. сягне 140% ВВП.

Міністр фінансів Греції Йоргос Папаконстантіну представив основні прогнози, представлені в програмі зі скорочення державних витрат. Відзначимо, вжиття жорстких антикризових заходів - основна вимога ЄС і МВФ для надання кредиту.
Як повідомив голова грецького Мінфіну такі заходи, як збільшення податків, скорочення зарплат і пенсій держслужбовцям дозволить скоротити дефіцит бюджету на 3% ВВП до 2014 р. з нинішніх 13,6% ВВП. За його оцінкою, вже в 2012 р. ці заходи дозволять заощадити 30 млрд євро бюджетних коштів. За прогнозом голови Мінфіну, в 2013 р. державний борг країни досягне 140% ВВП, і почне знижуватися з 2014 р., передає РБК з посиланням на Associated Press.
Нагадаємо, раніше сьогодні про досягнення угоди з Євросоюзом і Міжнародним валютним фондом про отримання допомоги фінансовій допомоги оголосив прем'єр-міністр Греції Георгіос Папандреу.
Планується, що протягом трьох років Греції буде виділятися 45 млрд євро (близько 60 млрд дол.) щорічно за ставкою близько 5% річних - це набагато нижче, ніж витрати, які зазнала б Греція, якщо б взяла позику на ринку.
Кредит виділяється від партнерів по єврозоні та МВФ в обмін на реформи. Від грецького уряду вимагають лібералізації трудового та пенсійного законодавства. Заходи з порятунку Греції від загрози дефолту повинні допомогти іншим державам континенту, економіка яких також не оговталася від кризи.
Точне рішення щодо обсягу коштів, яку ЄС і МВФ виділить Греції протягом наступних трьох років, буде озвучене сьогодні увечері в Брюсселі на екстреному нараді міністрів фінансів єврозони.