ua en ru

Міністерство комерції Китаю прогнозує скорочення на 100 млрд дол. активного сальдо торгового балансу в 2010 р.

Міністерство комерції Китаю прогнозує скорочення на 100 млрд дол. активного сальдо торгового балансу в 2010 р. Про це заявив офіційний представник Міністерства комерції КНР Яо Цзянь, передає "Сіньхуа".

Я.Цзянь звернув увагу на той факт, що в березні цього року у зовнішній торгівлі країни вперше за останніх 6 років зафіксований пасивний баланс. Це, за його твердженням, стало продовженням тенденції неухильного зниження активного сальдо, що намітилася в 2009 р., і наслідком проведення Китаєм політики додання зовнішній торгівлі більш збалансованого характеру.
На думку представника Мінкоммерциі КНР, те, що в березні темпи зростання імпорту виявилися значно вищими за темпи зростання експорту, свідчить, що відновлення економіки відбувається в Китаї швидше, ніж у зовнішньому світі. І так як така ситуація зберігатиметься ще протягом деякого часу, в першому півріччі 2010 р. звичайним явищем буде знаходження щомісячних показників імпорту і експорту в стані балансу.
У 2010 р. торгова політика Китаю націлена на подальше поліпшення торгового балансу при забезпеченні стабільного зростання експорту, зазначив він, висловивши думку, що очікуване скорочення активного сальдо ще на 100 млрд долл. (на стільки ж воно знизилося в 2009 р.) піде на користь досягненню даної мети.
У 2009 р. частка активного сальдо торгового балансу у ВВП Китаю склала приблизно 5,7%, в нинішньому році, як очікується, даний показник буде на рівні 3 - 4%.