ua en ru

Міністерство доходів отримало безпрецедентні важелі тиску на бізнес у всеукраїнському масштабі, - експерт

Концентрація повноважень в руках Міндоходів веде до створення "єдиного хабарний вікна". Таку думку висловив політолог, президент Аналітичного центру "Відкрита політика" Ігор Жданов.

На думку Жданова, включення в Міндоходов силових збройних структур стало управлінської помилкою глави держави яка може спричинити серйозні наслідки для вітчизняного бізнесу та економіки, але й для майбутнього самого Віктора Януковича.

За словами Ігоря Жданова з цього рішення є низка висновків.

"Висновок перший - монополія завжди означає підвищення цін, а в нашому випадку, - значне зростання розміру хабара, який платять бізнесмени. Почила в ідея "єдиного податкового вікна". Фактично концентрація повноважень в руках одного відомства перетворився на концентрацію корупції. А замість "єдиного податкового вікна" сьогодні створено "єдине хабарне вікно" для бізнесменів.

Висновок другий - Міністерство доходів отримало безпрецедентні важелі тиску на бізнес у всеукраїнському масштабі. У сусідніх кабінетах сидять чиновники-корупціонери і податкові міліціонери, покликані цих шахраїв викривати і саджати у в'язницю. В результаті - можливість елементарного змови між корупціонерами і борцями з ними.

Висновок третій - Президент фактично капітулював перед круговою порукою корупціонерів і силовиків. Зараз, доходить до анекдотичного: вже розкрадаються кошти, спрямовані на боротьбу з корупцією".

Експерт резюмує: "Все йде до того, що боротися з корупцією буде вже новий Президент. Очевидно, для цих цілей він створить після 2015 р. зовсім нову структуру".