ua en ru

Мінфін України: Уряд протягом 3-4 міс. не фінансує програми розвитку інфраструктури.

Уряд протягом 3-4 міс. не фінансує програми розвитку інфраструктури. Про це повідомив на прес-конференції заступник міністра фінансів України Олександр Савченко, передає кореспондент РБК-Україна. «Гроші йдуть тільки на зарплати та пенсії, ні про які інфраструктурні проекти мови не йде», - сказав він.

За його словами, причиною недофінансування програм є відсутність ухваленого бюджету на 2010 р. та недофінансування цих програм наприкінці 2009 р.

Він також зазначив, що за умов падіння у 2009 р. ВВП на 15% і промислового виробництва на 22%, говорити про дефіцит бюджету у 3% в 2010 р. - неможливо. «За таких поганих економічних умов, ми не зможемо отримати дефіцит бюджету в 3%. Адже в такому разі ми не зможемо купити навіть олівців. 3% дефіцит - це норма для європейських країн і ми прийдемо до нього, але не через один рік.», - сказав він.

За його словами, дефіцит бюджету краще залишити в межах 2009 р. - 7%. Він також повідомив, що план з рекапіталізації банків так і не був виконаний, зокрема, із запланованих 44 млрд грн. було використано 20 млрд.

Він повідомив, що заборона на валютне кредитування погіршила фінансування іноземними банками своїх дочірніх банків в Україні, які не можуть давати довгострокові кредити і змушені «свопувати» свої гроші внаслідок цього кредити у гривні сягають 40%.

За його словами, державі потрібно якомога скоріше створити інститут свопів.