ua en ru

Мінфін США оголосив про продовження програми допомоги банківському сектору TARP до 3 жовтня 2010 р.

Міністр фінансів США Тімоті Гейтнер оголосив про продовження терміну дії програми допомоги банківському сектору TARP до 3 жовтня 2010 р. Т.Гейтнер заявив, що продовження "необхідне для підтримки американських сімей і стабілізації фінансових ринків", передає Associated Press. На його думку, це дозволить адміністрації президента підтримати іпотечних позичальників і стимулювати кредитування малого бізнесу.

На сьогоднішній день американські банки, реципієнти держкоштів, в рамках програми TARP виплатили в казну 71 млрд дол., а з урахуванням недавнього оголошення Bank of America про намір повернути уряду 45 млрд дол. ця цифра зросте до 116 млрд дол. Т.Гейтнер чекає, що до кінця 2010 р. банки погасять зобов'язання перед урядом на суму 175 млрд дол.

Програма TARP, спочатку відома як "план Полсона" (на ім'я екс-міністра фінансів США), була прийнята конгресом в жовтні 2008 р. До фонду програми з держбюджету було виділено 700 млрд дол. Ініціатори програми планували розчищати баланси банків, викупляючи на виділені держкошти "погані" неліквідні активи, проте потім було вирішено направити фонди TARP безпосередньо на рекапіталізацию найбільших фінансових інститутів.