ua en ru

Мінфін: На даний момент відомство не може надати розрахунки щодо впливу закону про мови на видаткову частину бюджету

На даний момент Міністерство фінансів України (Мінфін) не має можливості надати конкретні розрахунки щодо впливу реалізації законопроекту "Про засади державної мовної політики" на видаткові частини державного та місцевого бюджетів. Про це повідомляє прес-служба Міністерства фінансів України.

Відтак, у повідомленні зазначається, що інформація поширена деякими ЗМІ щодо прогнозованих витрат на реалізацію норм документа, у випадку прийняття його як закону не відповідає дійсності.

В Мінфіні пояснюють, що надали до Верховної Ради письмові експертні висновки, в яких говориться про те, що реалізація положень документа вимагатиме підготовки педагогічних працівників, видання підручників та документів про освіту для осіб, які навчалися регіональною мовою, виготовлення печаток, штампів, штемпелів, офіційних бланків, табличок цих органів, на переклад процесуальних, судових документів тощо.

Крім того, у Мінфіні пояснили, що за рішенням місцевої ради в окремих випадках, з урахуванням конкретної ситуації такі заходи можуть застосовуватися до мови, регіональна мовна група якої складає менше 10 % населення відповідної території.

Право ініціювання цих заходів надається мешканцям території, на якій поширена ця мова. У разі збору підписів понад 10 % осіб, які мешкають на цій території, місцева рада зобов'язана прийняти відповідне рішення протягом 30 днів з моменту надходження підписних листів.

"У зв'язку з відсутністю зазначених даних, надати конкретні розрахунки щодо впливу даного законопроекту на видаткову частину державного і місцевих бюджетів в теперішній час Мінфін не має можливості", - заявляє прес-служба Мінфіну.

Також зазначається, що інформація щодо обсягів видатків на реалізацію даного законопроекту не була узгоджена з Міністерством фінансів, а взята із прес-релізу Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності щодо слухань у Комітеті, де безпідставно зазначено: "Міністерство фінансів України і Комітет з питань бюджету у своїх висновках зазначають, що реалізація проекту потребує величезних бюджетних витрат (за підрахунками фахівців від 5 до 17 млрд. грн.)".

Нагадаємо, вчора ЗМІ поширили інформацію з посиланням на начальника відділу департаменту фінансів соціальної сфери Міністерства фінансів Валентину Брусилову, про те, що у разі ухвалення в цілому законопроекту "Про основи державної мовної політики" витрати на його виконання складуть від 12 до 17 млрд грн. на рік.

Нагадаємо, 5 червня ВР прийняла в першому читанні за основу законопроект № 9073 "Про основи державної мовної політики". Законопроект передбачає функціонування, паралельно з державною мовою, регіональних мов або мов меншин.