ua en ru

Мінекономіки України пропонує знизити портові тарифи на 30%.

Мінекономіки запропонувало Кабміну України збільшити вантажообіг в портах за рахунок зниження ставки портових зборів майже на третину. У портах говорять, що таким чином лише знизяться їх доходи, повідомляє «Комерсант-Україна» .

У проекті ухвали наголошується, що вартість судозаходів в порти України в 1,5-2 рази вище, ніж в інших портах держав Чорноморського басейну. Незбалансована тарифна політика у сфері спеціалізованих послуг портів призводить до зниження конкурентоспроможності вітчизняних портів, переорієнтації вантажопотоків до портів-конкурентів.

За даними Мінтрансу, в 2009 р. вантажообіг в наших портах знизився на 17%. Проте, незважаючи на це, Україні вдалося залучити частину транзитних вантажів, які раніше йшли через порти Росії, Румунії, Грузії і Болгарії. Заступник міністра транспорту і зв'язку Михайло Чубай вчора заявив, що вважає тарифну політику адекватною і "питання зниження портових зборів не є актуальним".

У самих портах стверджують, що причина падіння їх показників - не в тарифах. "Зараз портові збори в українських портах порівняні із зборами, які існують в портах Чорноморського побережжя: Туреччині, Росії, Болгарії, Румунії і інших", - стверджує начальник Херсонського морського торгового порту Андрій Єгоров.