ua en ru

Мінекономіки пропонує встановити строк ліцензії на імпорт цукру-сирцю у 60 днів.

Міністерство економіки України пропонує встановити строк дії ліцензії на імпорт в Україну цукру-сирцю з тростини в межах тарифної квоти - 60 днів від дати її підписання, але не пізніше 31 грудня року, на який вона видана в межах тарифної квоти. Відповідний проект наказу Мінекономіки опублікований на офіційному сайті відомства.

Крім того, Мінекономіки пропонує встановити, що не пізніше 15 днів після закінчення терміну дії ліцензії суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності подають Мінекономіки інформацію щодо фактичного ввезення товару за ліцензією із зазначенням обсягів.

Міністерство пояснює, що законом України "Про встановлення тарифної квоти на ввезення в Україну цукру-сирцю з тростини" на виконання зобов'язань, прийнятих в рамках вступу до СОТ, впроваджено тарифну квоту на імпорт в Україну цукру-сирцю з тростини в обсязі 260 тис. т за ставкою ввізного мита у розмірі 2% митної вартості. У зв'язку із цим постановою Кабінету міністрів України від 12 листопада 2008 р. №1002 затверджено Порядок розподілу тарифної квоти на ввезення в Україну цукру-сирцю з тростини, згідно із яким ввезення цукру-сирцю в межах тарифної квоти здійснюється на підставі виданих Мінекономіки ліцензій та що у 2009-2010 рр. тарифна квота розподіляється серед країн-постачальниць пропорційно до обсягів поставок за останні три роки, коли імпорт цукру-сирцю здійснювався в межах квот.

На виконання положень вищезазначеної постанови з метою визначення процедури ліцензування прийнято наказ Мінекономіки від 20 січня 2009 р. №15 "Про порядок видачі ліцензій на імпорт в Україну цукру-сирцю з тростини в межах тарифної квоти", яким встановлюється, що для оформлення ліцензії разом із заявкою суб'єкт зовнішньоекономічної діяльності подає оригінал сертифіката про походження товару, виданого уповноваженими органами країни походження. При цьому термін дії ліцензії встановлювався до 31 грудня року, на який вона видана, в межах тарифної квоти.

Мінекономіки зазначає, що отримання сертифікату про походження товару потребує витрат часу і для цього суб'єкт зовнішньоекономічної діяльності повинен звернутися до уповноважених органів країни походження (експорту) товару ще до подання заявки. Крім того, термін дії ліцензії до 31 грудня квотового року є достатньо тривалим та не стимулює суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності до ввезення цукру-сирцю. У зв'язку із критичним рівнем дефіциту цукру, що склався на внутрішньому ринку, з метою його зниження виникає необхідність симулювання імпорту цукру-сирцю з тростини в межах тарифної квоти.