Міндоходів пропонує звільнити від оподаткування передачу автомобілів держорганам і дитбудинкам

Міністерство доходів і зборів України ініціює звільнення від оподаткування операцій з безоплатного передання транспорту держорганам і дитбудинкам.

Міністерство доходів і зборів України ініціює звільнення від оподаткування операцій з безоплатного передання транспорту держорганам і дитбудинкам. Відповідний законопроект "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування деяких операцій з безоплатного передання транспортних засобів", розроблений Міністерством доходів і зборів, оприлюднений на сайті Міндоходів.

Проект закону передбачає звільнення від оподаткування в частині акцизного податку, утилізаційного збору та збору за першу реєстрацію операцій з безоплатної передачі транспортних засобів у володіння і користування державних органів, установ (організацій), які утримуються за рахунок бюджетних коштів, дитячих будинків, а також багатодітних сімей, у яких виховується п'ять та більше дітей, та ін.

В Міндоходів зазначають, що прийняття законопроекту забезпечить громадянам та установам, що опікуються дітьми, а також інвалідам реалізацію в повній мірі права на безоплатне отримання транспортних засобів від держави, оскільки звільнить їх від необхідності сплати податків і зборів у загальному порядку. На сьогодні законодавством передбачено лише звільнення таких операцій від оподаткування податком на додану вартість.

Як підкреслюється, передається виключно транспорт, який перейшов у власність держави.

Згідно із статистичними показниками більшість таких транспортних засобів - це автомобілі віком понад 5 років, розмір податків і зборів на які перевищує їх ринкову вартість, що, в свою чергу, не дозволяє їх реалізувати.

"Тому безоплатна передача таких засобів державним установам є логічним кроком та сприятиме обмеженню ввезення на територію України автомобілів, які вже були у використанні", - йдеться в повідомленні Міндоходів.