ua en ru

Міф про колоніальне минуле приведе Україну до стану класичної країни третього світу, - Медведчук

Міф про колоніальне минуле приведе Україну до стану класичної країни третього світу. Таку думку в своєму блозі висловив лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"Чим голосніше починає звучати в нашому суспільстві тема вступу України в Митний союз, тим частіше з'являються все більш абсурдні вигуки про підступною Москві, одвічно що поневолює і гнітючою нашу землю. З "схронів" ющенківської каденції витягнутий міф щодо колоніальної політики Росії по відношенню до України з царської епохи і до наших часів. Мовляв, прагнення захоплювати, поневолювати і руйнувати виходить з самої тоталітарної суті російського народу, що заздріть чужої волі і прагне знищити будь-які паростки сусідського благополуччя.

Ні, раціонально я розумію, звідки ростуть ноги у цієї, так сказати, "концепції". Українська влада, що стрімко втрачає державний суверенітет і все більше потрапляє в залежність, як від впливових країн Заходу, так і від міжнародних структур, пояснювала, що зараз не так вже і погано. Подивіться, мовляв, на нашу історію. Раніше було в сто разів гірше. Зараз, звичайно, ми не на висоті, але є хоча б видимість незалежності. Герб, прапор. І нікого не вбивають за одне тільки слово українською мовою. Це, до речі, ще один міф про попередніх епохах, від яких у спадок нам дісталися література і кіно українською мовою, художній рівень яких чому-то є абсолютно недосяжним для сучасних діячів мистецтва", - заявив Медведчук.

На його думку, прихильників "колоніальної України" не цікавить історична правда.

"Як вони, наприклад, реагують на той факт, що українці з часів Петра I і до горбачовської перебудови завжди перебували в керівництві тієї самої "тоталітарної" імперії? Виявляється, це був такий хитрий план. "Окупанти" спеціально просували еліту українського суспільства вгору по ієрархії, щоб обезголовити народ і позбавити його національних вождів. У Радянському Союзі багато робилося для розвитку української мови, книги публікувалися мільйонними тиражами? Насправді ніяке це не розвиток, а навмисне спотворення лексики, уніфікація з російським... І тому подібні дивовижні відкриття.

Найжахливіше, що під ці розмови Україна, раніше ніколи не була колонією, в таку дійсно перетворюється. Ми ризикуємо стати класичною країною третього світу, яка повинна забезпечувати кращу життя громадян метрополії за рахунок експлуатації своїх природних ресурсів і рабської праці. Скажіть, чи можемо ми уникнути цієї небезпеки, якщо замість її усвідомлення продовжимо поклонятися колоніальної версії історії? Нам від цього-то стане легше? Пора позбавлятися від ілюзій. Тим більше від таких, які заважають позитивних перетворень у нашій країні", - зазначив лідер "Українського вибору".