ua en ru

МЗС України підтверджує, що сума викупу судна Ariana складає 2,8 млн дол.

Міністерство закордонних справ (МЗС) України підтверджує, що сума викупу судна Ariana складає 2,8 млн дол. Про це на брифінгу повідомив замміністра закордонних справ України Валерій Чалий, передає кореспондент РБК-Україна. Він також додав, що гроші були передані піратам судновласником, проте не уточнив, чи вся сума викупу була забезпечена судновласником.

В той же час заступник директора департаменту консульської служби МЗС України Сергій Бороденков не виключив, що судно Ariana після вирішення технічних проблем буде направлятися до порту Момбасу (Кенія). "Можливо, це буде найближчий порт. Можливо, це буде Момбасу. Але це не точно, бо зараз це питання проробляється. Воно буде узгоджуватися і з МЗС України. Це питання тримає особисто під контролем міністр (Петро) Порошенко", - сказав він.
В.Чалий також зазначив, що на сьогодні за дорученням голови МЗС розробляються зміни до законодавства України для запобігання в майбутньому захоплень піратами суден, на яких перебувають громадяни України.
Він також зазначив, що стан здоров' моряків залишається задовільним. Він додав, що на судні немає дизельного палива, тому воно на даний момент взято під охорону португальским бойовим фрегатом.
Валерій Чалий нагадав, що операція по звільненню судна Ariana розпочалась о 6:45 і закінчилася близько 15:00 за Києвом. "Близько 15:00 судно покинув останній пірат... Життя наших громадян врятовані", - зазначив В.Чалий. Він наголосив, що до нового року українська частина екіпажа повернеться до України.

Раніше сьогодні голова Служби зовнішьньої розвідки Микола Маломуж заявив, що за звільнення судна Ariana з полону сомалійських піратів було заплачено 2,8 млн дол.
Служба зовнішньої розвідки України у взаємодії з партнерськими спецслужбами надавала судновласнику сприяння у вирішенні широкого кола питань, узгоджену суму викупу було доставлено на судно повітряним шляхом, наголосив він.

Нагадаємо, грецькі власники судна Ariana сьогодні заявили про сплату піратам Сомалі викупу за судно. В даний час компанія чекає на звільнення судна, повідомляв Reutеrs. "Ми заплатили викуп, і ми чекаємо, поки пірати звільнять Ariana", - повідомив глава компанії-оператора Alloceans Shipping Спірос Мінас, відмовившись розголошувати суму викупу.
Балкер Arianа, який йшов під прапором Мальти і перевозив 35 тис. т сої з Бразилії до Ірану, було захоплено піратами в ніч проти 2 травня 2009 р. Володіє Arianа зареєстрована на Мальті компанія "Тандела шипінг". Судно знаходиться в управлінні у грецької компанії Alloceans Shipping Cо. Ltd. У полоні піратів знаходиться екіпаж у складі 24 українців - мешканців Одеської та Миколаївської областей.