ua en ru

МЗС України передав МЗС РФ ноту у зв'язку з черговим порушенням держкордону

Міністерство закордонних справ України направило МЗС Росії чергову ноту з вимогою роз'яснити порушення з російської сторони державного кордону України

Міністерство закордонних справ України направило МЗС Росії чергову ноту з вимогою роз'яснити порушення з російської сторони державного кордону України. Про це йдеться в заяві МЗС України, яке поширила прес-служба відомства.

"На тлі нотацій про норми моралі, які прозвучали в коментарі МЗС РФ від 30 травня ц.р. про надання гуманітарної допомоги населенню східних областей України, російська сторона на практиці продовжує провокувати насильство і підтримувати діяльність бойовиків - терористів, які вбивають і тероризують мирних жителів Донецької і Луганської областей України, - йдеться у повідомленні.

Українське зовнішньополітичне відомство зазначає, що сьогодні, 30 травня, МЗС України передало російській стороні офіційну ноту протесту з вимогою "надати роз'яснення щодо чергових фактів грубого порушення режиму російсько-українського державного кордону в результаті спроб озброєних осіб потрапити на територію України з території Російської Федерації".

В МЗС нагадали, що в ніч на 30 травня прикордонним нарядом Державної прикордонної служби України в напрямку Н. Надежда (Російська Федерація) - Дубровка (Україна ) затримано 5 озброєних осіб при спробі незаконного перетину державного кордону з території Російської Федерації, що перевозили на двох автомобілях марки "Газель" озброєння. А 28 травня 2014 р. в зоні проведення антитерористичної операції Службою безпеки України у взаємодії з Міністерством оборони України припинений несанкціонований політ безпілотного літального апарату (БПЛА) "Орлан -10" російського виробництва.

"Українська сторона неодноразово інформувала російську сторону про численні факти порушення режиму російсько-українського державного кордону, а також повітряного простору України з боку Російської Федерації і розглядає наведені в цій ноті факти як продовження Російською Федерацією агресії щодо України, відверте нехтування зобов'язаннями російської сторони згідно Женевським домовленостям від 17 квітня 2014 р.", - йдеться в заяві.

"Висловлюємо рішучий протест у зв'язку з бездіяльністю державних органів Росії, зокрема, прикордонної служби Федеральної служби безпеки Російської Федерації і вимагаємо від російської сторони негайно припинити поставки та всебічну підтримку бойовиків - терористів, які несуть загрозу життю і безпеці громадян нашої держави", - підкреслюють в МЗС України.