ua en ru

Microsoft може виплатити 150 млн дол. Yahoo! до липня 2010 р., якщо їх операцію по інтернет-пошуку схвалять регулятори США.

Американський софтверний гігант Microsoft може виплатити 150 млн дол. інтернет-компанії Yahoo! в рамках партнерської операції між компаніями у сфері інтернет-пошуку, якщо вона буде схвалена регуляторами США, передає Associated Press.

Згідно новому варіанту угоди, Yahoo! може отримати 150 млн дол. вже до 30 червня 2010 р. Колишні домовленості передбачали виплати Yahoo! від Microsoft у розмірі 50 млн дол. в перебігу трьох років 10-річного контракту.

За умовами операції, Yahoo! отримуватиме 88% виручки від реклами і від послуг пошукової інтернет-системи, хоча основу останньої складатимуть технології Microsoft.

Нагадаємо, що в липні 2009 р. стало відомо про операцію між двома компаніями. За її умовами, Yahoo! замінить свій пошуковий сервіс на розробку Microsoft під назвою Bing і концентруватиметься на продажі реклами. Компанії розраховували, що об'єднання зусиль в області інтернет-пошуку дозволить їм отримувати до 500 млн дол. операційного прибутку щорічно і скоротити капітальні витрати на 200 млн дол. на рік. Очікується, що повна інтеграція пошукових систем відбудеться протягом двох років після того, як антимонопольні органи схвалять дану операцію. Завершення операції заплановане на початок 2010 р.

До цього Microsoft зробив спробу ворожого поглинання Yahoo!, запропонувавши акціонерам порталу продати свої акції за 44,6 млрд дол. Тривалі переговори, протягом яких сторони то підтверджували свій інтерес до операції, то відмовлялися від неї, призвели до звільнення засновник Yahoo! Джері Янга з поста генерального директора компанії і до відмови Microsoft від покупки як порталу цілком, так і пошукового сервісу окремо.

Заснована в 1975 р. корпорація Microsoft є світовим лідером у виробництві програмного забезпечення, наданні послуг і розробці інтернет-технологій для персональних комп'ютерів і серверів. Компанія пропонує програмні продукти для ділового і особистого застосування. Одним з найвідоміших продуктів компанії є операційна система Windows, а також набір додатків Microsoft Office. Компанії належить інтернет-пошукач MSN, а також поштова служба Hotmail.

У компанії працюють близько 80 тис. співробітників. Засновником і керівником Microsoft є Білл Гейтс. Він же є найбільшим акціонером компанії (володіє 8,7% акцій), виконавчий директор Microsoft Стів Балмер володіє 4,4% акцій компанії.

Компанія Yahoo! Inc. заснована в 1994 р., володіє популярним пошукачем і надає широкий спектр інтернет-сервісів, послугами яких користується в цілому більше напівмільярда користувачів. Штаб-квартира компанії знаходиться в м.Саннівейл (Каліфорнія, США).