ua en ru

Міжвідомча профільна група схвалила законопроект про Нацкомісію з регулювання ринку комунальних послуг.

Міжвідомча робоча група з розроблення національної стратегії теплозабезпечення схвалила законопроект про Національну комісію з регулювання ринку комунальних послуг. Відповідне рішення було прийняте сьогодні на засіданні цієї групи, передає кореспондент РБК-Україна.

За словами міністра з питань житлово-комунального господарства Олексія Кучеренка, держава зобов'язана регулювати тарифи на ЖКП, оскільки вона дотує ціни на газ та електроенергію. О.Кучеренко переконаний, що необхідно державі прийняти рішення про незалежного регулятора. Однак, на переконання міністра, ще буде тривала дискусія стосовно такого регулятора - чи створювати окремо Національну комісію з регулювання ринку комунальних послуг, чи робити її на базі Національної комісії регулювання електроенергетики. «На сьогоднішній день НКРЕ, за нашою інформацією, регулює близько 100 суб'єктів. Якщо порахуємо, скільки нам треба буде регулювати, то мінімум 500 - 600 суб'єктів. Дай Боже, щоб НКРЕ впоралась зі своїм масовим регулюванням. З іншого боку є те, що їх об'єднує, - ТЕЦ і ціна на газ», - наголосив О.Кучеренко.

Також міністр зазначив, що ціна на газ має стати економічною складовою. «На моє глибоке переконання, незалежно від політичного процесу, Україна найближчим часом зобов'язана відповісти на питання, що далі буде у короткостроковій і середньостроковій перспективі з ціни на газ ... Ціна має стати економічною складовою. Як і за якою траєкторією - це в першу чергу відповідно до можливостей бюджету, відповідно до можливостей і платоспроможності населення», - наголосив О.Кучеренко.