ua en ru

Міжвідомча група по боротьбі з корупцією вважає передчасним і недоцільним введення методу "провокації хабарів".

У підготовленому Міністерством юстиції України юридичному висновку запропонований прем'єр-міністром Юлією Тимошенко новий метод боротьби з корупцією - провокація хабарів - називається "недоцільним і передчасним". Про це пише "Комерсант-Україна". Висновки Мін'юсту підтримують керівники СБУ і Генпрокуратури, вони вважають цей метод протизаконним.

Зустріч із співголовами Міжвідомчої робочої групи з питань протидії корупції - генпрокурором Олександром Медведьком, головою Служби безпеки Валентином Наливайченком і міністром юстиції Миколою Оніщуком Президент України Віктор Ющенко провів 2 листопада. "Глава держави виразив стурбованість погіршенням рейтингу доброчесності України і незадоволеність діяльністю органів державної влади, зокрема правоохоронних органів, як в протидії злочинності, так і в боротьбі з корупцією, що відбулося зокрема в результаті неефективної координації дій відповідних державних органів.

«Комерсант-Україна» вдалося ознайомитися з деякими матеріалами, підготовленими учасниками наради. З них виходить, що проблему координації дій правоохоронних органів можна вирішити "шляхом створення єдиної структури", яка спеціалізувалася б на розкритті саме корупційних злочинів. Нагадаємо, вже півроку на розгляді у Верховній Раді знаходиться законопроект, що передбачає створення Національного бюро антикорупційних розслідувань (НБАР), яке б розслідувало факти корупції у вищих ешелонах влади.

У СБУ підтримують необхідність створення такого бюро, проте підкреслюють, що його реалізація повинна супроводжуватися реформою всієї правоохоронної системи. "Тільки провівши кардинальну реформу, можна буде забрати у прокуратури слідство, у МВС - УБОЗ, у СБУ - управління «К» і на базі всього цього створити антикорупційне бюро. Без ухвалення нових законів створення органу неможливе", - заявила керівник прес-служби СБУ Марина Остапенко.

Окрему увагу учасники наради приділили ініціативі прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, що раніше закликала міністра внутрішніх справ Юрія Луценка використовувати в боротьбі з корупціонерами такий метод, як провокація чиновників на отримання хабарів. "Міністерство внутрішніх справ отримало спеціальну команду, і вони провокуватимуть хабарників, даватимуть штучні хабарі, щоб побачити, хто їх бере", - сказала прем'єр 22 жовтня в ході селекторної наради з розділами облдержадміністрацій з питання видачі земельних актів.

У відповідь на цю заяву Міністерство юстиції підготувало юридичний висновок, згідно з яким "надання співробітникам правоохоронних органів права здійснювати такий оперативно-розшуковий захід, як «оперативна дача хабара», є недоцільним і передчасним". Мін"юст посилається на передбачену ст. 370 КК кримінальну відповідальність за провокацію хабара, відповідно до якого співробітник правоохоронного органу може бути позбавлений свободи на строк до семи років.

Мін"юст також попереджає, що легалізація провокації хабара сприятиме зростанню корупції в середовищі "провокаторів". "Враховуючи, що критерії оцінки ефективності діяльності правоохоронних органів залишилися незмінними (кількість виявлених злочинів, порушена кримінальних справ і осіб, що притягають до відповідальності), застосування цього методу породжуватиме зростання підозрілості і недовіри до співробітників правоохоронних органів, які можуть бути зацікавлені в підвищенні цих показників", - сказано у висновку міністерства.