ua en ru

Міжнародні посередники з врегулювання іранської ядерної проблеми обговорили можливість нових санкцій проти Ірану.

Представники "шістки" світових держав - посередників з врегулювання іранської ядерної проблеми (Росія, США, Китай, Велика Британія, Франція і Німеччина) провели сьогодні телефонну конференцію, під час якої обговорили пропозицію США про новий раунд міжнародних санкцій відносно Ісламської Республіки, передає Reuters з посиланням на західних дипломатів.

Як повідомив неназваний дипломат, представник Китаю також брав участь в обговоренні, не дивлячись на те, що в останні тижні Пекін відмовлявся обговорювати питання про черговий раунд міжнародних санкцій відносно Ірану.

Як і очікувалося, представники міжнародної "шістки" не дійшли консенсусу щодо проекту нової резолюції відносно Ісламської Республіки, проте Китай заявив, що готовий продовжувати консультації на цю тему.

США виступають за введення проти Ірану нових, жорсткіших санкцій з боку Ради Безпеки ООН. У лютому ц.р. Іран оголосив про початок виробництва урану з рівнем збагачення до 20%. Донині Іран виробляв уран із ступенем збагачення в 3,5%. У Тегерані стверджують, що ядерне паливо необхідне для дослідницького реактору, що забезпечує іранські лікарні медичними ізотопами.

У 2009 р. Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) запропонувало Ірану обміняти частину його запасів урану на готове ядерне паливо для тегеранського реактора, проте Ісламська Республіка відкинула цю пропозицію.