ua en ru

Міжнародна спільнота різко засудила теракт у центрі Стамбула

Міжнародна спільнота різко засудила теракт у центрі Стамбула Фото: вибух у Стамбулі

В результаті теракту загинули 10 осіб, ще 15 отримали поранення

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг, президент ПАРЄ Ганна Брассер, верховний комісар ЄС Федеріка Могеріні і єврокомісар Йоханес Хан різко засудили теракт у центрі столиці Туреччини Стамбулі, який стався сьогодні вранці. Відповідні заяви оприлюднено на офіційний сайтах організацій.

"Я рішуче засуджую сьогоднішню жорстоку терористичну атаку в самому серці міста Стамбул, в туристичному районі. Я висловлюю найглибші співчуття сім'ям загиблих... Не може бути ніякого виправдання таким нападам. Усі союзники єдині в боротьбі проти будь-яких форм тероризму", - заявив Столтенберг.

У свою чергу президент ПАРЄ Ганна Брассер запевнила, що Туреччина може розраховувати на підтримку організації в боротьбі з тероризмом і насильницьким екстремізмом.

"Я висловила свої співчуття та підтримку народу Туреччини в листі на ім'я спікера турецького парламенту. Туреччина може розраховувати на нашу підтримку в боротьбі з тероризмом і насильницьким екстремізмом. Це обов'язок всіх демократичних політичних сил виступити проти радикалізму й ненависті, які підживлюють насильницький екстремізм і тероризмом", - заявила вона.

При цьому Могеріні і Хан у своїй спільній заяві закликали активізувати спільні зусилля по боротьбі з тероризмом.

"ЄС і Туреччина єдиним фронтом будуть виступати проти всіх форм тероризму. Боротьба з тероризмом була визнана пріоритетною на саміті ЄС-Туреччина на саміті 29 листопада 2015 року, і ми повинні активізувати наші зусилля в цьому відношенні в повній згоді з нашими зобов'язаннями з міжнародного права, включаючи права людини та гуманітарне право", - йдеться в заяві.

Також засудив теракт міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайер. При цьому він підтвердив, що серед жертв атаки є громадяни Німеччини.

Нагадаємо, раніше президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган повідомив, що більшість загиблих в результаті вибуху в Стамбулі виявилися громадянами Німеччини.

При цьому прем'єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу зазначив, що вибух у Стамбулі здійснив бойовик ІДІЛ.