ua en ru

МЕРТ пропонує конкретизувати правила біржової торгівлі

Міністерство економічного розвитку і торгівлі пропонує конкретизувати правила біржової торгівлі. Про це сказано в законопроекті «Про товарний біржовий ринок», опублікованому на сайті міністерства.

У перелік правил увійдуть порядок організації торгів, а також допуску на торги біржових товарів і членів біржі, котирування біржових товарів, розрахунок біржового курсу та індексів, порядок проведення клірингу та розрахунків за біржовими операціями, порядок оприлюднення біржової інформації та інформації про діяльність біржі.

Також законопроектом передбачається встановлення порядку вирішення спорів між членами біржі, контроль за виконанням правил біржі, перелік порушень, санкцій за порушення, порядок створення біржових комітетів і секцій, особливості проведення торгів у різних секціях, порядок створення котирувальної та арбітражної комісій, третейського суду, заходи, які робляться біржею з метою припинення маніпуляції цінами, порядок оплати біржових внесків учасниками товарного біржового ринку.

У чинному законі «Про товарну біржу» дані правила конкретизовані значно вже.

В Україні на 1 січня 2013 р., без урахування фондових бірж та їх філій, діяли 574 біржі, в тому числі, 400 - товарні та товарно-сировинні, 108 - універсальні, 24 - агропромислові, 42 - інші. У пояснювальній записці до законопроекту сказано, що третина бірж не була виявлена.