ua en ru

Медведчук: Зростання акцизів - логічний результат нерівноправного членства в СОТ

Щоб підвищення акцизів на алкоголь з 1 серпня 2013 р. не вдарило по вітчизняному виробнику, їх підвищення слід збалансувати зростанням ввізних мит. Але це неможливо, тому що суперечить нормам Світової організації торгівлі (СОТ). Отже, зростання акцизів позначиться вкрай негативно на вітчизняних виробниках вина. Про це у своєму блозі на сайті громадського руху «Український вибір» написав його лідер Віктор Медведчук.

«До акцизної дискусії почали вже підключатися і провладні, і опозиційні депутати з популістськими вимогами з приводу того, як краще витратити додаткові кошти: на дітей, на школи, на лікарні і т.д. Я ж хочу сказати і тим, і іншим: друзі, ви ділите шкуру невбитого ведмедя. Ніхто вам ці гроші не дасть. Підвищення акцизів пов'язано з дефіцитом бюджету і тому збори будуть переглянуті майже на все. Екологічний податок, плата за радіочастотний ресурс, плата за землю, збір за першу реєстрацію автомобілів, податки на викиди, збори за використання поверхневих вод і заготівлю лісу, на імпорт кузовів для автомобілів, на нафтопродукти, на тютюн... Я б обома руками вітав підвищення акцизів в рамках боротьби за здоровий спосіб життя (в комплексі з його пропагандою), але проблема в тому, що таке завдання керівництво країни навіть не ставить. У них просто не вистачає грошей, звідси і нові податки. Тим часом, навіть ця мета має всі шанси стати недосяжною», - написав політик.

«Як відомо, починаючи з 2008 р., тобто, після вступу до СОТ, Україна спочатку вдвічі зменшила ввізні мита на алкоголь, а в січні 2011 р., згідно з прийнятими зобов'язаннями, імпортні мита були обнулені. І це вже призвело до значного збільшення обсягів імпорту на ринку. Національний виробник знижує обсяги, зазнає збитків, розоряється і йде з ринку, фактично закриваючи свою діяльність. Назавжди! Я не турбуюся за горілчані компанії (такие не розоряться - не дочекаєтеся!), Але українське вино через кілька років перестане існувати як явище. Так що раджу купити пару десятків пляшок - потім будете на стіл виставляти як ексклюзив», - підкреслив Медведчук.

«Ситуація з акцизами і митом на алкоголь ще раз ілюструє, що внутрішня політика не існує в ідеальному вакуумі, вона завжди пов'язана із зовнішньою державною стратегією. Сьогодні наше перебування в СОТ на найбільш невигідних умовах може ще посилитися підписанням договору про зону вільної торгівлі з ЄС. Ми потрапляємо у замкнене коло. Відкриваємо національний ринок для іноземних товарів, знижуємо обсяги свого виробництва, втрачаємо через це в податках, а потім намагаємося компенсувати ці втрати підвищенням ставок. В результаті ще сильніше погіршує становище національного виробника, знову падає виробництво, росте безробіття. Хіба це можна назвати політикою? Ні, це схоже на поведінку потрапив у капкан звіра, який намагається вирватися, але не може і з кожним рухом все погіршує своє становище. У кінцевому рахунку саме нерівноправне членство в СОТ призвело України до падіння економічної динаміки до нуля. З зоною вільної торгівлі, очевидно, вже ввійдемо в мінус. Які податки будемо підвищувати в такому випадку?», - резюмував громадський лідер.