ua en ru

Медведчук розповів про "колумбійський урок" для України

Один з представників України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Віктор Медведчук розповів про "колумбійський урок" для України. Про це він написав у своєму блозі.

"Підсумкова всебічна і остаточна угода про завершення конфлікту і досягнення стабільного і тривалого миру в Колумбії було підписано сторонами у Гавані 24 серпня. У цьому документі, як і в самому процесі мирного врегулювання в Колумбії, є чимало повчального для України, для якої залишається незагоєною раною збройний конфлікт на Донбасі", - пише він.

Медведчук зазначив, що в Колумбії була створена висока державна посада ― верховний комісар з питань досягнення миру. Ще один важливий момент, на думку політика, це сам факт прямих переговорів.

"Так, у них значну роль відігравали держави-посередники: Норвегія, Куба, Чилі і Венесуела. Але все ж формат цих переговорів, де всі сторони мали рівну суб'єктність, принципово відрізнявся від нинішньої Тристоронньої контактної групи", - вважає він.

"Зупинюся лише на одному моменті ― організації виборів на територіях, охоплених конфліктом (пункт 2.3.6 документа). Там протягом двох каденцій парламенту депутати мають обиратися за особливими правилами, які, по-перше, дають право балотуватися лише мешканцям цих територій (включаючи переміщених осіб), по-друге, виключають з числа суб'єктів виборів всі партії, представлені в парламенті, тобто фактично всі хоч трохи помітні партії країни, так як прохідний бар'єр на виборах становить 0,6% І таким способом будуть обиратися 16 з 166 членів палати депутатів. Хіба ці модальності не дають приклад того, як можна вирішити подібне питання на Донбасі?", - додав він.