ua en ru

Медведчук: боротьба з корупцією в Україні навіть не починалася

Протягом двох років розмови про транспарентність влади, нульову толерантність до корупції і непримиренну боротьбу з "історичними демонами" (як метафорично охарактеризувала корупцію і бюрократизацію Вікторія Нуланд) залишаються не більше ніж розмовами. Таку думку у своєму блозі на сайті громадського руху "Український вибір" висловив лідер руху Віктор Медведчук.

На думку політика, в Україні "мовою реформ" якраз підміняють реальну боротьбу з корупцією.

"Яскравим прикладом може бути так звана антивізова поправка - пункт, про який ніхто не чув у залі" під час голосування за бюджет і який відкладає на рік початок дії нової системи фінансового контролю", - заявив він.

Медведчук вважає, що "ситуація абсурдна до межі", оскільки "демократична", "відкрита" влада (а саме так називають себе реформатори) панічно боїться прозорості і контролю з боку громадськості".

"Якщо чиновників і політиків так лякає сама думка про електронне декларування доходів, то цілком очевидно, що вони всіма силами будуть перешкоджати прийняттю проекту Закону України "Про боротьбу з корупцією", розробленого "Українським вибором". Нагадаю, наш Рух виступає за обов'язкове декларування не тільки доходів чиновників, але і їх витрат, боргових і кредитних зобов'язань, а також прав майнового характеру, включаючи права та обов'язки у сфері орендних правовідносин. До тих пір, поки в Україні не будуть діяти такі норми, поки влада не почне реальну боротьбу з корупцією, саджаючи своїх друзів, як вчив автор сінгапурського "економічного дива" Лі Куан Ю (якого так люблять цитувати в Україні), нічого в країні не зміниться... Хіба що особи вигодонабувачів від корупційних потоків: раніше це були люди з оточення Януковича, а сьогодні - представники реформаторського "режиму камікадзе", - резюмував він.