Мазурчак: квартплата у багатоповерхівках з серпня може істотно зрости

Мазурчак: квартплата у багатоповерхівках з серпня може істотно зрости

Через самоусунення держави від інформування громадян, менш ніж за три місяці квартплата в багатоквартирних будинках може істотно зрости. Про це сьогодні заявив Олександр Мазурчак, співголова партії "Наш край", коментуючи ситуацію, що склалася напередодні скасування з 1 липня цього року системи ЖЕКів.

Він зазначив, що до 1 липня 2016 р. мешканці багатоквартирних будинків повинні визначитися з формою їх управління.


"Держава самоусунулася від інформування громадян. Проте, якщо протягом найближчих трьох місяців мешканці не створять об'єднання або самостійно не приймуть рішення про форму управління будинком, виконавчий орган місцевої ради призначить їм керуючого. І тоді, не виключено, що нова компанія істотно підвищить плату за утримання будинку та прибудинкової території", - зазначив Олександр Мазурчак.

Мешканцям багатоквартирних будинків, впевнений він, найближчим часом потрібно визначитися, яким чином управляти своїм майном: керувати самостійно, створити ОСББ або вибрати керуючого. "У кожного з варіантів є свої переваги і недоліки, які потрібно врахувати", - сказав співголова партії "Наш край".

Якщо керуючого, навіть за підсумками конкурсу, призначить місцева влада жителів багатоквартирних будинків може очікувати низку несподіванок, додав політик.

"По-перше, навіть фахівцям важко сказати, які звіти і з якою періодичністю вправі вимагати житель від керуючої компанії, і як з нею боротися, в той час коли не можна розірвати договір. Адже за цей час компанія може, нічого, крім виставлення рахунку в якості посередника не роблячи, зібрати певну суму - і поступитися місцем іншій структурі", - зазначив Олександр Мазурчак.

По-друге, висловив думку співголова партії, чим менше в місті керуючих компаній, тим імовірніше їх змова для підвищення цін на послуги. "У будинках, яким буде призначена керуюча компанія, може з'явитися чимала додаткова плата кожного постачальника послуг", - повідомив він.

По-третє, Олександр Мазурчак висловив упевненість в тому, що призначені керуючі компанії навряд чи будуть зацікавлені в розвитку інфраструктури. "Вони розуміють, що "зайшли в будинок, швидше за все, тільки до того моменту, поки мешканці не проявлять активність і не знайдуть більш вигідний варіант", - акцентував він увагу.

Зі свого боку, "Наш край" започатковує програму правової і технічної допомоги громадянам, щоб відстоювати права власників багатоквартирних будинків. "Програма буде реалізовуватися на базі відкритих приймалень партії", - підсумував Олександр Мазурчак.

Як повідомлялося раніше в ЗМІ, згідно з пунктом 5 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку", якщо співвласники багатоквартирного будинку, в якому не створено об'єднання співвласників, до 1 липня 2016 р. не прийняли рішення про форму управління багатоквартирним будинком, управління таким будинком здійснюється управителем, який призначається на конкурсній основі виконавчим органом місцевої ради, на території якого розташовано багатоквартирний будинок.