ua en ru

Матіос: в ЄРДР повідомили про 554 факти самогубств серед учасників АТО

Матіос: в ЄРДР повідомили про 554 факти самогубств серед учасників АТО Фото: Анатолій Матіос (УНІАН)

Матіос заявив, що централізованні заходи по реабілітації військових АТО в 2018 році не проводились

Головний військовий прокурор України Анатолій Матіос озвучив статистику самогубств серед військових у зоні АТО. Інформація, отримана в Єдиному реєстрі досудових розслідувань, опублікована в його Facebook.

"З початку проведення АТО статус учасника бойових дій отримали майже 326 тисяч чоловік, 8489 з них отримали травми і поранення, 3784 військовослужбовців загинули. При цьому за час проведення АТО щонайменше 554 особи вчинили самогубство (офіційна статистика ЄРДР станом на 01.04.2018)", - написав Матіос.

Він повідомив, що, незважаючи на передбачені держбюджетом 109 млн. грн на заходи з психологічної реабілітації, соціальної і професійної адаптації учасників АТО і їх забезпечення санаторно-курортним лікуванням "централізовані заходи з психологічної реабілітації учасників АТО в Україні в 2018 році не здійснюються взагалі".

Причиною цього є, за словами Матіоса, "байдужість Мінсоцполітики".

"Міністерство соціальної політики України до теперішнього часу не змогло або не захотіло прийняти ряд нормативних документів, без яких укласти договори про надання послуг з реабілітації учасників АТО просто не можливо", - йдеться в повідомленні.

Також він заявив, що підхід до психологічної реабілітації військових залишається "вимушено формальним" через відсутність достатньої кількості фахівців-психологів з практичним досвідом.

"Гроші на державних рахунках лежать, а послуги з психологічної реабілітації посттравматичного розладу військових і демобілізованих надаються виключно за ініціативою органів місцевого самоврядування, волонтерських організацій або під час перебування військовослужбовців на стаціонарному лікуванні в госпіталях", - додав Матіос.

Про посттравматичний розлад і жах байдужості Мінсоцполітики Через критичну ситуацію з ПТСР у середовищі військових та...

Опубліковано Анатолієм Матіосом 25 квітня 2018 р.

Нагадаємо, в Міноборони заявили, що близько 30% суїцидів в армії відбуваються в АТО.