ua en ru

Масове впровадження економічних світлодіодних ламп не призведе до скорочення енергоспоживання в планетарних масштабах, - дослідження

Масове впровадження економічних світлодіодних ламп не призведе до скорочення енергоспоживання в планетарному масштабі. До такої думки прийшли дослідники американської організації Sandia National Laboratories, передає РБК daily.
Згідно з розрахунками вчених, енергозберігаючі прилади приведуть до того, що люди просто будуть активніше використовувати ілюмінацію і стануть на більш тривалий термін залишати включеним освітлення в будівлях і на вулицях. Дослідники вважають, що суспільство не досягло меж насичення електричним світлом і здатне споживати його набагато більше. Зараз користувачів стримує дорожнеча електроенергії. Якщо світлодіодні лампи перестануть обходитися своїм власникам настільки ж дорого, як звичайні освітлювальні прилади, то люди миттєво втратять відповідальність і будуть «палити» світло як попало.
При цьому вчені не заперечують, що світлодіодні лампи приведуть до збільшення продуктивності праці і поліпшать якість життя. Скажімо, доступне світло допоможе навіть малозабезпеченим людям працювати і відпочивати в кімнатах з гарною освітленістю і збереже їм зір. Крім того, інноваційні лампи можуть зменшити сезонну депресію, яка виникає взимку через скорочення світлового дня.
А, за словами керівника програми з енергоефективності «Грінпіс Росії» Ігоря Підгорного, «справа не в типі ламп та освітлення, а в нашій поведінці - здатні ми його змінити чи ні». «Можна заощаджувати і з лампочкою розжарювання і продовжувати марнотратно ставитися до енергії та зі світлодіодною лампою. Людям, безумовно, треба усвідомлено переходити на енергоефективні технології, і тоді вони будуть розуміти, навіщо вони зробили такий крок, почнуть відчувати відповідальність і те, що вони в міру сил допомагають планеті», - вважає І.Підгорний.