ua en ru

Мадуро оголосив економічну війну інтересам США

Президент Венесуели Ніколас Мадуро публічно оголосив "економічну війну інтересам США" і анонсував законопроекти, що регламентують норми прибутку, які будуть брати участь в ціноутворенні, передає Reuters.

У зверненні до нації Мадуро піддав критиці чинне законодавство проти спекуляції, що передбачає лише адміністративні санкції.

"Ні, ці люди повинні бути заарештовані і постати перед судом, - заявив він. - Ми повинні взяти на себе відповідальність за цінності, які вони вкрали у народу".

Заява Президента пролунала через усього два дні після його наказу військовим взяти під контроль мережу з продажу електроніки і побутової техніки Daka, конфіскувати товар і продати його за "справедливою ціною", при цьому Мадуро звинуватив власників Daka в спекуляції. Наказ викликав ажіотаж серед покупців, які масово кинулися в магазини, щоб придбати дорогу техніку зі знижкою в 60-90%. У м. Валенсії, штат Карабобо, магазин Daka був розграбований натовпом.

Daka - національна роздрібна мережа, заснована в 2004 р. відомим підприємницьким кланом арабського походження, як повідомляється, підтримував дружні зв'язки з нинішнім президентом країни наприкінці правління його попередника Уго Чавеса. Тим не менш, дружба з президентом не допомогла власникам: п'ятеро менеджерів мережі Daka, компаній JVG і Krash були затримані 9-10 листопада 2013 р. Їм буде пред'явлено звинувачення в штучному збільшенні цін на товари, придбані за долари за державним курсом.
За інформацією генеральної прокуратури, вже до 12 листопада по всій країні були заарештовані за спекуляцію 35 осіб.

Прокурорській перевірці піддалися магазини господарських товарів, одягу й дитячих іграшок. Активи передбачуваних спекулянтів перейшли під контроль військових. "Це тільки початок того, що ми маємо намір зробити з буржуазними паразитами", - заявив Мадуро, попутно звинувативши Вашингтон у саботажі венесуельської економіки.

Президент Венесуели також наказав інтернет-провайдерів блокувати доступ до ряду сайтів, у тому числі dolartoday.com і tucadivi.com, публікують паралельні курси валют на "чорному" ринку і новини з критикою урядової політики. "Ми нанесемо удар по всіх секторах", - підкреслив президент.

7 листопада 2013 р. Центробанк Венесуели оголосив, що в жовтні було зафіксовано п'ятивідсоткове зростання споживчих цін порівняно з показниками попереднього місяця. Річний темп зростання інфляції у Венесуелі досяг 54%.