ua en ru

М.Ставнійчук: "Нормальні рішення навряд чи можуть пройти у чинному парламенті".

Сьогоднішнє голосування парламентом щодо пропонованого Президентом України Віктором Ющенком проекту змін до Конституції, очевидно, ще раз засвідчує проблеми, що існують у Верховної Ради з організацією її ефективної роботи на благо суспільства. Про це заявила заступник глави Секретаріату президента - представник Президента України у Конституційному суді України та Центральній виборчій комісії Марина Ставнійчук, повідомляє Головна служба інформаційної політики Секретаріату президента. "Сьогодні жодне нормальне, в тому числі й політичне рішення, яке потрібне людям та країні, навряд чи може пройти у чинному парламенті", - сказала вона.

Говорячи про правову сторону сьогоднішнього голосування, М.Ставнійчук звернула увагу на порушення народними депутатами конституційної процедури внесення змін та доповнень до Конституції, згідно з якою відповідний законопроект може розглядатися парламентом тільки після надання Конституційним судом висновків щодо нього. Натомість парламент не спромігся відправити проект пропозицій Президента навіть на перевірку до КСУ, підкреслює М.Ставнійчук.

Нагадаємо, сьогодні Верховна Рада України відмовилася направити в КСУ законопроект "Про внесення змін до Конституції України", внесений на розгляд парламенту главою держави. За направлення проекту закону в КСУ свої голоси віддали 48 депутатів з 435 зареєстрованих в залі. За направлення законопроекту на доопрацювання проголосували 198 депутатів з 437 зареєстрованих в залі. В результаті законопроект був знятий з розгляду.

Президент вніс до Верховної Ради проект змін в Конституцію країни ще 31 березня ц.р. Даним проектом, зокрема, пропонується створити в Україні двопалатний парламент - Національні збори України. При цьому нижня палата повинна складатися з 300 народних депутатів, вибраних за пропорційною системою. До складу верхньої палати - сенату - повинні входити по троє сенаторів, які обираються на шість років в Автономній Республіці Крим, кожній області, місті Києві, а також в общинах, які по статусу прирівняні до області. До складу сенату також повинні входити колишні президенти України, окрім усунених з поста в порядку імпічменту.