ua en ru

Лутковська заявляє про відсутність інформації про розслідування вбивств українців у Криму, зроблених з березня по квітень 2014 р

Інформації про розслідування вбивств українців у Криму, зроблених з березня по квітень 2014 р., досі немає.

Інформації про розслідування вбивств українців у Криму, зроблених з березня по квітень 2014 р., досі немає. Про це йдеться в повідомленні прес-служби уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської, яка посилається на дані Кримської польовий місії з прав людини.

"Бездіяльність слідства і незацікавленість кримських органів влади у розслідуванні вбивств створює загрозу безкарності і невиконання позитивних зобов'язань щодо захисту права на життя", - йдеться в повідомленні.

Так, 15 березня в Білогірському районі Криму виявили тіло кримського татарина зі слідами насильницької смерті. Загиблим виявився 38-річний Вирішать Аметов. 6 квітня майор української військової частини, 33-річний Станіслав Карачевський був убитий двома пострілами з АК-47. Також 20 квітня знайшли мертвим 16-річного Марка Іванюка, уродженця Рівненської області. Його мати вважає, що однією з причин може бути те, що Марк розмовляв виключно українською мовою. Рідні звинувачують у вбивстві представників правоохоронних органів. У свою чергу, кримські правоохоронці свою причетність до справи заперечують.

"Органи влади Криму не надають інформацію про розслідування вчинених з березня по квітень 2014 вбивств кримського татарина Решата Аметова, майора українських ВМС Станіслава карачевського піддавали та уродженця Рівненської області 16-річного Марка Іванюка", - повідомляють правозахисники.

Також до цих пір залишається невідомою доля Василя Черниша, жителя Севастополя, активіста "Автомайдану", який зник ще напередодні референдуму 16 березня.

Нагадаємо, що Кримська польова місія здійснює свою моніторингову діяльність на Кримському півострові з 5 березня 2014 року і є результатом об'єднання зусиль ряду правозахисних організацій з України, Росії, інших країн СНД, а також міжнародних організацій.