ua en ru

У Луганській області агент спецслужб РФ намагався вчинити теракт, - СБУ

У Луганській області агент спецслужб РФ намагався вчинити теракт, - СБУ Ілюстративне фото: затримання підозрюваного (ssu.gov.ua)

Агент російський спецслужб також передавав РФ дані про залізничні вузли в Луганській області та інформацію про дислокацію українських військових

Співробітники контррозвідки Служби безпеки України попередили у Луганській області замовлений спецслужбами Російської Федерації (РФ) терористичний акт для вбивства одного із колишніх високопосадовців судової системи. Про це йдеться у повідомленні прес-центру СБУ.

Зокрема, оперативник СБУ виявили, що російські спецслужби завербували українського громадянина, який відбував покарання на тимчасово окупованій території Донбасу.

"За їхнього сприяння він був звільнений з в’язниці та погодився виконувати диверсійно-розвідувальні і терористичні завдання на території України", - зазначається в повідомленні прес-служби.

Встановлено, що зловмисник у березні 2018 року отримав завдання від кадрового офіцера спецслужб РФ із здійснення теракту стосовно представника української судової системи.

"Він здійснив поглиблене вивчення об’єкта посягань і розвідку за місцем проживання, а також отримав засоби для вчинення злочину. За задумом російських кураторів, вбивство судді повинно було дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію на Луганщині та підірвати довіру населення до правоохоронних органів", - зазначили в СБУ.

Контррозвідка спільно з бійцями спецпідрозділу СБУ "Альфа" затримала зловмисника під час спроби проникнення у приватний будинок судді для здійснення теракту.

Співробітники контррозвідки #СБУ попередили на Луганщині замовлений російським спецслужбами терористичний акт стосовно...

Опубліковано Служба безпеки України 8 травня 2018 р.

"Затриманий агент спецслужб РФ також зізнався у виконанні низки розвідувальних завдань, серед яких - відео- та фотофіксація місця дислокації однієї із військових частин, наявної техніки і озброєння, окремих залізничних вузлів на території Луганської області, вивчення системи безпеки одного із столичних бізнес-центрів. За їх виконання зловмисник отримував від представника спецслужб РФ гроші під час особистих зустрічей у Москві", - уточнили в СБУ.

Наразі тривають першочергові слідчо-оперативні дії щодо затриманого.

Нагадаємо, раніше співробітники Служби безпеки України виявили й припинили спроби російських спецслужб здійснити провокації на 9 травня в Україні.