ua en ru

Лондонський суд заявив про можливу причетність Путіна до вбивства Литвиненка

Лондонський суд заявив про можливу причетність Путіна до вбивства Литвиненка Фото: президент РФ Володимир Путін

Виконавцями вбивства названі Андрій Луговий і Олександр Ковтун

Королівський суд Лондона заявив, що вбивство екс-офіцера ФСБ Олександра Литвиненка можливо було схвалено президентом Росії Володимиром Путіним. Про це йдеться в доповіді, з якою виступив на засіданні Палати громад суддя сер Роберт Оуен, передає Guardian.

Крім того, суд назвав Андрія Лугового і Олександра Ковтуна виконавцями вбивства Литвиненка.

Оголошуючи свій звіт, Оуен заявив, що вбивство Литвиненка в Лондоні було "ймовірно схвалено паном (секретарем Собвеза РФ Миколою - ред.) Патрушевим і президентом (Росії Володимиром - ред.) Путіним.

Суддя виключив можливість того, що Литвиненко взяв радіоактивний полоній-210 випадково або з тим, щоб вчинити самогубство. "Я впевнений, що він був навмисно отруєний третіми особами. Я впевнений, що пан Луговий і пан Ковтун помістили полоній-210 в чайник в барі Pine в лондонському готелі Millennium 1 листопада 2006 року. Я також впевнений, що вони зробили це з наміром отруїти пана Литвиненка", - заявив Оуен, передає The Telegraph.

Нагадаємо, 30 липня 2015 року адвокат Річард Хоруэлл, що представляє британське слідство у справі про вбивство Олександра Литвиненка, звинуватив російську владу в причетності до отруєння колишнього офіцера ФСБ.

"Тим або іншим чином російське держава брало участь у вбивстві Литвиненка", - констатував Хоруэлл у своєму фінальному заяві на слуханнях у Високому суді Лондона.

Він також пояснив, що під виразом "тим або іншим чином" передбачає наявність у російських властей безлічі мотивів бажати смерті Литвиненка і його вбивство не могло відбутися без участі державних органів Росії.