ua en ru

Лівійські експерти провели розтин тіла Муммара Каддафі

Лівійські патологоанатоми провели розтин тіла екс-глави Лівії Муммара Каддафі, повідомляє агентство Reuters з посиланням на одного з експертів, які брали участь в цьому заході. "Ми працювали над цим всю ніч. Зараз ми тільки завершили (розтин)", - заявив співрозмовник агентства, не уточнивши, чи вдалося встановити що-небудь нове в ході операції.
Агентство відзначає, що розтин проводився в одному з моргів міста Місурата на заході країни. Тепер труп Каддафі буде поміщений в рефрижератор і знову виставлений на загальний огляд на ринку цього міста.
У ніч на 23 жовтня телеканал Sky News розповсюдив інформацію, що вбитого екс-главу Лівії передадуть його родичам, однак не повідомив, коли саме це станеться. Раніше представники Перехідної національної ради (ПНР) Лівії заявляли, що розтину тіла Каддафі не буде.
Згідно з традиціями ісламу, тіло покійного необхідно ховати якнайшвидше протягом одного дня після настання смерті, але останки Каддафі досі не поховані.
Представники багатьох країн висловилися за проведення розслідування обставин смерті екс-глави Лівії. Зокрема, негативну реакцію викликає той факт, що Каддафі був узятий живим, а вже після натовп влаштував над ним самосуд. Як видно з представлених результатів розтину, він помер 20 жовтня від вогнепальних поранень в голову і тулуб.
Колишній лівійський лідер був убитий 20 жовтня в 2011 року під час боїв у місті Сірт - "малої батьківщини" колишнього глави держави. Каддафі мав намір покинути м. Сірт, але колону машин, в якій він перебував, обстріляли літаки військово-повітряних сил Франції, і вони змушені були повернутися в місто. Після повернення йому довелося вступити в бій з прихильниками ПНР, в цьому бою він потрапив у полон. Ще живого, про що свідчить відеозапис і показання свідків, його хотіли доставити в м. Тріполі. Далі, за однією версією, його спочатку побили, а потім застрелили бойовики, за іншою - конвой, вивозив Кадафі з м. Сірта, потрапив під вогонь вірних йому людей, які хотіли відбити свого лідера.
Крім Каддафі, 20 жовтня в м. Сірті був убитий його син Мутасім Каддафі.