ua en ru

Литвицький: В травні посилилася тенденція "компенсації" проблемного зовнішнього попиту розширенням внутрішнього

В Україні в травні посилилася тенденція "компенсації" проблемного зовнішнього попиту розширенням внутрішнього. Про це РБК-Україна повідомив керівник групи радників голови Національного банку України (НБУ) Валерій Литвицький.

"Збереглася і посилилася тенденція "компенсації" проблемного зовнішнього попиту розширенням внутрішнього. Проте, перелому не відбулося. Скоріше маємо стабілізацію економічної активності із зародженням ознак майбутнього пожвавлення (будівництво, транспорт) або прискорення зростання (торгівля, сільське господарство)", - відмітив Литвицький, підкресливши, що динаміка ВВП все ще є недостатньою для виходу на бюджетний річний орієнтир (3,9%).

"Водночас зберігаються і навіть у деяких галузях стають більш міцними ознаки можливої у майбутньому зміни тенденції уповільнення зростання тенденцією його прискорення, - заявив керівник групи радників голови НБУ. - Йдеться про галузі, орієнтовані на задоволення внутрішнього попиту. Так, торгівля зростає на рівні 2011 р. (15,5% - при високій базі порівняння 2011 р.), будівництво після тримісячного спаду відновило позитивну динаміку (0,3%), зросли на 23,2% капітальні інвестиції. Тому є надії на прискорення зростання в будівництві".

За оцінкою Литвицького, кумулятивна динаміка ВВП за 5 місяців була на 0,1%-0,2% вищою ніж за 4 місяці.

Нагадаємо, раніше Нацбанк повідомив, що зростання ВВП України за 5 місяців 2012 р. дещо перевищило 2%.