ua en ru

Ліхтенштейн не має наміру допомагати ФРН виявляти громадян, які ухиляються від сплати податків.

Ліхтенштейн не буде надавати Німеччини сприяння у виявленні вкладів німців, що ухиляються від сплати податків, якщо правоохоронні органи ФРН скористаються краденою інформацією. Відповідний законопроект уряд князівства внесе наступного тижня на розгляд парламенту, передає РБК daily. Таким чином, Ліхтенштейн послідував прикладу Швейцарії, яка в подібних випадках також відмовляє німецьким слідчим. Багато європейських банкірів вітали це рішення. Вони впевнені, що розвинена демократична держава не має права заохочувати злочинців, виступаючи в ролі скупника краденого.

"Ми у жодному випадку не почнемо надавати інформацію про клієнтів банків до тих пір, поки з Німеччиною не буде досягнута домовленість про те, як поступати із старими вкладниками", - повідомив офіційний представник кабінету міністрів Ліхтенштейну Макс Хоенберг. За словами чиновника, ухвалення нового закону жодним чином не суперечить угоді про обмін інформацією між Ліхтенштейном і ФРН, укладеному на основі стандартів Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР). Вся річ у тім, що дія цього документа поширюється тільки на випадки, починаючи з 2010 р.
Таким чином, Ліхтенштейн пішов шляхом Швейцарії, яка також не хоче надавати німцям міжвідомчу правову підтримку тоді, коли слідство ведеться на базі вкраденої в банках клієнтської інформації.