ua en ru

Лідер угрупування "Боко Харам" в Нігерії Абубакар Шекау, можливо, убитий в перестрілці

Лідер ісламістського угрупування "Боко Харам" в Нігерії Абубакар Шекау був поранений в перестрілці з силами безпеки Нігерії і, ймовірно, помер між 25 липня і 3 серпня 2013 р., передає ВВС з посиланням на заяву представника прес-служби нігерійських збройних сил Муси Коля. Саме угруповання ніяк не прокоментувало повідомлення про можливу загибель її лідера.

У доповіді розвідувальної служби Нігерії говориться, що Шекау був важко поранений в ході рейду армійських підрозділів в ліс Самбіза на північному сході країни 30 червня 2013 р., після чого був нелегально переправлений до Камеруну для лікування. У відеоролику нібито за участю Шекау, випущеному 13 серпня, роль лідера угрупування виконує його двійник, а сам ролик має на меті ввести в оману бойовиків і спонукати їх продовжити диверсійну діяльність, заявив Коль.

Раніше, 14 серпня 2013 р., військові заявили, що ліквідували заступника Шекау Момоду Баму, відомого під псевдонімом "Абу-Саад". Коментарів угрупування "Боко Харам" з приводу даної заяви також не було отримано.

Шекау став лідером угрупування "Боко Харам" після смерті її засновника Мухаммада Юсуфа в 2009 р. Під його керівництвом діяльність бойовиків стала набагато більш жорстокою: "Боко Харам" провела серію вибухів і викрадень людей, у тому числі іноземців. З 2009 р. в ході заколоту ісламістів загинули тисячі людей. США оголосили нагороду в розмірі 7 млн дол. за голову Шекау.

Нагадаємо, раніше в Нігерії озброєні люди вбили щонайменше 44 людини в мечеті в м. Кондуга.