ua en ru

Куба і Венесуела мають намір укласти торгові угоди на 3 млрд дол.

Куба і Венесуела мають намір укласти торгові угоди на загальну суму 3 млрд дол. З такою заявою виступив напередодні Президент Венесуели Уго Чавес під час свого візиту на Кубу, передає агентство Reuters. Таким чином, У.Чавес підтвердив нещодавню заяву міністра енергетики і нафти Венесуели Рафаеля Раміреса про те, що сторони підпишуть близько 285 контрактів на загальну суму 3,19 млрд дол. Планується, що співпраця двох держав проводитиметься в таких областях, як освіта, енергетика, спорт і риболовна промисловість.
За останні роки Венесуела стала одним з найбільших постачальників нафти на Кубу - щоденні постачання досягають 98 тис. бар. Постачання нафти здійснюються на вигідних для сторін умовах фінансування. Частина вартості венесуельської нафти оплачується за рахунок надання медичних і інших видів послуг з боку Гавани.
Куба значною мірою залежить від імпорту в країну палива і продовольства. Торговий обіг між двома державами в 2008 р. склав 5,28 млрд дол., значно перевищивши показники 2003 р., коли сума торгових угод досягала лише 945 млн дол., згідно офіційній кубинській статистиці.