ua en ru

Легітимізувавши індивідуальне членство в коаліції, КСУ тим самим підмінив собою Верховну Раду, - суддя КСУ В.Шишкін.

Легітимізувавши індивідуальне членство в коаліції, Конституційний суд України тим самим підмінив собою Верховну Раду. Про це РБК-Україна заявив суддя КСУ Віктор Шишкін.

"Фактично КСУ вдався до нормотворчості, що він не має права робити з точки зору 19 статті Конституції, де сказано, що всі органи державної влади діють на підставі закону і Конституції, і з точки зору статті 85, яка говорить, що єдиним законодавчим органом є Верховна Рада", - зазначив В.Шишкін.

Він додав, що в даному рішенні, судді надали перевагу нормам закону про регламент ВР перед нормами Конституції, в той час, коли норми Основного закону мають вищу дію, ніж норми закону про регламент, як і норми будь-якого іншого закону.

Також, на думку судді, даним рішенням КСУ пішов всупереч поняттю "волевиявлення народу", яке (поняття) Конституція пов'язує з партійною приналежністю народних депутатів і тому входження в коаліцію на індивідуальній основі позафракційних депутатів, або депутатів фракцій, що не входять в коаліцію, не відповідає волевиявленню виборців.

Нагадаємо, що 8 квітня КСУ оприлюднив рішення, згідно з яким до діючої коаліції може приєднатися будь-який депутат, що не входив до неї на момент створення.