ua en ru

КСУ визнав неконституційною постанову Кабміну в частині про порядок застосування мов педагогічними працівниками у школах.

Конституційний суд України (КСУ) визнав неконституційною постанову Кабміну України в частині про порядок застосування мов педагогічними працівниками у школах. Відповідне рішення оголосив голова КСУ Андрій Стрижак, передає кореспондент РБК-Україна.

КСУ визнав неконституційним частину постанови від 30 вересня 2009 р. № 1033 Кабміну України «Про внесення змін до положення про загальноосвітній навчальний заклад». Зокрема, в даній постанові, відповідно до абзацу 2 п.46 положення, в робочий час у державному і комунальному загальноосвітньому навчальному закладі педагогічні працівники зобов'язані постійно застосовувати українську мову, а у державному і комунальному загальноосвітньому навчальному закладі з навчанням мови національних меншин поряд з українською мовою - також мову, якою здійснюється навчально-виховний процес в цьому закладі. Судді встановили, що аналіз цієї норми положення, свідчить про те, що в ній Кабміном України визначено порядок застосування мов педагогічними працівниками загальноосвітніх навчальних закладів, тоді як за Конституцією України порядок застосування мов визначається виключно законами України.
КСУ встановив, що Кабмін вийшов за межі своїх повноважень і вирішив визнати таким, що не відповідає Конституции абзац 2 п. 46 положення про загальноосвітній навчальний заклад, затвердженого постановою Кабміну від 14 червня 2000 р. № 964, в редакції постанови Кабміну від 30 вересня 2009 р. № 1033.
Також КСУ визнав конституційним п. 24-1 постанови Кабміну від 14 червня 2000 р. № 964, в редакції постанови Кабміну від 30 вересня 2009 р. № 1033. Судді встановили, що Кабмін має повноваження по забезпеченню проведення політики щодо всебічного розвитку і функціонування державної мови в усіх сферах суспільного життя в Україні.