ua en ru

КСУ відмовив Президенту у відкритті провадження у справі про конституційність постанови Кабміну про забезпечення житлом громадян.

Конституційний суд України відмовив у відкритті конституційного провадження у справі за конституційним поданням Президента України щодо конституційності постанови Кабінету міністрів України "Про заходи із забезпечення житлом окремих категорій громадян, які відповідно до законодавства мають право на його отримання" та останнього абзацу п.4 Порядку надання державних гарантій за зобов'язаннями Державної іпотечної установи, затвердженого постановою уряду "Питання надання державних гарантій за зобов'язаннями Державної іпотечної установи". Про це повідомляє прес-служба КСУ.

Рішення про відмову ухвалено на підставі п.2 ст.45 закону України "Про Конституційний суд України" - невідповідність конституційного подання вимогам, передбаченим Конституцією України, законом "Про Конституційний суд України".

Постановою від 17 червня 2009 р. №684 "Про заходи із забезпечення житлом окремих категорій громадян, які відповідно до законодавства мають право на його отримання" Кабінет міністрів України доручив Державній іпотечній установі здійснювати за рахунок
коштів, залучених зазначеною установою під державні гарантії 2007-2008 рр., фінансування у 2009 р. завершення будівництва житлових об'єктів із ступенем готовності більш як 70% та строком здачі в експлуатацію не пізніше 25 грудня 2009 р. шляхом придбання такого житла та викуп готового житла з подальшою його передачею головним розпорядникам бюджетних коштів для забезпечення житлом окремих категорій громадян, які відповідно до законодавства мають право на його отримання. У зв'язку з цим відповідну зміну внесено до п.4 Порядку надання державних гарантій за зобов'язаннями Державної іпотечної установи, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 3 серпня 2006 р. №1094.

На думку Президента України Віктора Ющенка, Кабінет міністрів вирішив підзаконним актом питання, віднесене Конституцією України до сфери виключного законодавчого регулювання, чим перебрав на себе повноваження Верховної Ради України, яка є єдиним органом законодавчої влади в Україні. Крім того, вирішивши постановою Кабінету міністрів зазначені питання, уряд вийшов за межі власних повноважень та діяв у спосіб, що не передбачений Конституцією та законами України. У зв'язку з цим В.Ющенко призупинив дію вказаної постанови уряду своїм указом від 22 липня 2009 р. №565 та направив відповідне подання до КСУ.