ua en ru

КСУ оприлюднить завтра рішення про конституційність постанови КМУ, яка регулює застосування української мови у школах.

Конституційний суд України (КСУ) оприлюднить завтра прийняте 2 лютого рішення про відповідність Конституції України постанови Кабінету міністрів України (КМУ), яка регулює застосування української мови у школах, повідомляє прес-служба суду.
Йдеться про постанову КМУ „Про внесення змін до Положення про загальноосвітній навчальний заклад" від 30 вересня 2009 року № 1033, у якій п. 24-1 визначає мовою навчання у державному і комунальному загальноосвітньому навчальному закладі лише українську мову, проте не забороняє застосовувати й вивчати у навчально-виховальному процесі мови національних меншин України. Також п. 46 постанови зобов'язує педагогічних працівників загальноосвітніх навчальних закладів "в робочий час у державному і комунальному загальноосвітньому навчальному закладі постійно застосовувати українську мову, а у державному і комунальному загальноосвітньому навчальному закладі з навчанням мовою національної меншини поряд з українською мовою - також мову, якою здійснюється навчально-виховний процес в цьому закладі".
На думку 52 народних депутатів України, ці положення суперечать ч. 2 ст. 6, ч. 2 ст. 8, ч. 5 ст. 10, ч. 2 ст. 19, ст. 21, ч.2 ст. 22, чч. 1, 2 ст. 24, ч. 1 ст. 64, п. 4 ч. 1 ст. 92, п. 2 ст. 116 Конституції України.