ua en ru

КСУ розпочав слухання за поданням В.Ющенка щодо конституційності перебування нардепів на посаді членів ВРЮ.

Конституційний суд України розпочав слухання за поданням Президента України Віктора Ющенка щодо конституційності перебування нардепів на посаді членів Верховної ради юстиції, передає кореспондент РБК-Україна.

Конституційний суд України у формі усного слухання розпочав розгляд справи за поданням Президента України щодо конституційності окремого положення другого речення ч.3 ст.19 закону «Про вищу раду юстиції» від 15 січня 1998 р., яким передбачено, що особи, призначені до складу ВРЮ, окрім нардепів, на час виконання обов'язків членів ВРЮ на постійній основі прикомандировуються до ВРЮ зі збереженням за ними посад, які вони займали та відповідних пільг.

Представник Президента України у КСУ, заступник глави Секретаріату президента Марина Ставнійчук, виступаючи в ході засідання, зазначила, що перебування на посаді членів ВРЮ нардепів «порушує механізм стримування та противаг у владі...порушує принцип незалежності суддів та судової гілки влади як такої». Вона додала, що перебування нардепів на посаді членів ВРЮ створює ризики впливу з боку нардепів на судову гілку влади.

Нагадаємо, що на сьогодні членами ВРЮ є нардепи від Партії регіонів Сергій Ківалов і Валерій Бондик, від БЮТ Андрій Портнов.