ua en ru

Катастрофа російського літака в Єгипті: все, що відомо про трагедію

Катастрофа російського літака в Єгипті: все, що відомо про трагедію Фото: Reuters

Російський лайнер Airbus-321 прямував з Шарм-еш-Шейха в Петербург, всі пасажири загинули

Катастрофа російського літака в Єгипті сталося в суботу, 31 жовтня, на півночі Синайського півострова неподалік від міста Ель-Аріш. Лайнер Airbus-321 авіакомпанії "Кагалымавиа", який летів з Шарм-еш-Шейха в Петербург, пропав з екранів радарів. На борту літака перебувало 217 пасажирів і сім членів екіпажу.

Літак зник з радарів

"За попередніми даними, літак Airbus A320 "Кагалымавиа", що виконував рейс 92-68 Шарм-еш-Шейх - Санкт-Петербург, вилетів в 6:51 за київським часом. В 7:14 він не вийшов на зв'язок з Ларнакою /Кіпр/ підпис зникла з екранів радарів. На борту було 212 осіб і 7 членів екіпажу", - повідомляє ТАСС з посиланням на представника Росавіації Сергія Извольского.

Катастрофа російського літака в Єгипті: все, що відомо про трагедію

Фото: місце катастрофи російського літака

Згідно з останньою інформацією, на місці катастрофи російського лайнера А321 вже виявлені тіла 175 загиблих осіб. Наголошується, що деякі з них були виявлені на великій відстані від місця аварії літака.

У Міністерстві авіації Єгипту повідомили про те, що пілот не звертався за допомогою до авіадиспетчерам, і до моменту катастрофи зв'язок здійснювалася в нормальному режимі. За словами міністра цивільної авіації Єгипту Хусама Камаля, літак зник з екранів радарів раптово.

Ймовірність того, що літак був збитий бойовиками, спростовують

Бойовики "Ісламського держави" заявили про те, що беруть на себе відповідальність за катастрофу російського літака на Синайському півострові. Згідно з інформацією BBC, заява від імені угрупування з'явилося в месенджері Telegram, а також в соціальних мережах, що використовуються прихильниками терористів. Однак, міністр транспорту Росії Максим Соколов спростував дану інформацію.

"Зараз у різних ЗМІ з'являється різна інформація, що російський пасажирський лайнер, що виконував рейс з Шарм-еш-Шейха в Санкт-Петербург, був нібито збитий зенітною ракетою, випущеною терористами. Ця інформація не може вважатися достовірною", - сказав Соколов, і додав, що влада Єгипту також не володіють відповідною інформацією.

Катастрофа російського літака в Єгипті: все, що відомо про трагедію

Фото (Reuters): місце катастрофи літака A321

Катастрофа російського літака в Єгипті: все, що відомо про трагедію

Фото (Reuters): прем'єр-міністр Єгипту Шаріф Ісмаїл і міністр туризму республіки Хішам Зазу (справа наліво) поруч з уламками російського А321

На борту літака знаходилося чотири українця

У Міністерстві з надзвичайних ситуацій РФ підтвердили інформацію про те, що на борту російського лайнера Airbus A320 перебувало четверо громадян України. У свою чергу міністр закордонних справ України Павло Клімкін опублікував у своєму Twitter список імен загиблих українців.

Сім'ї загиблих найближчим часом прибудуть у Санкт-Петербург і здадуть проби ДНК для процедури впізнання.

Можливі причини катастрофи

Виконавчий директор Міждержавного авіаційного комітету РФ Віктор Сороченко заявив про те, що літак зруйнувався в повітрі, а фрагменти розкидані на площі близько 20 кв. км.

Експерти підтвердили, що літак розвалився на частини ще в повітрі, а також назвали три можливі причини аварії. На думку фахівців, корпус лайнера луснув від різкого перепаду тиску на великій висоті. Так, порушити цілісність фюзеляжу могли ударна хвиля невеликий бомби, закладеної в багаж лайнера; відірвалися деталі двигуна або виникли в несучих конструкціях втомні тріщини.

У встановленні причин катастрофи можуть допомогти два бортові самописці, які були доставлені до генеральної прокуратури Єгипту. Вони покажуть, як системи літака працювали до катастрофи. Переговори членів екіпажу також можуть підказати можливу причину трагедії.

У свою чергу, в авіакомпанії "Когалимавіа" вважають причиною катастрофи російського літака зовнішній вплив, так як він не міг зруйнується в повітрі з-за відмовив технічних систем. Представник компанії також зазначив, що обидва двигуни лайнера А321 26 жовтня пройшли бароскопический тест і жодних проблем виявлено не було.

У той же час, Президент Єгипту Абдель Фаттах ас-Сісі заявив, що розслідування причин катастрофи російського літака Єгипті в цілому може зайняти кілька місяців, а також закликав дочекатися результатів.