ua en ru

Аварія катера в Затоці: хід та перші результати розслідування трагедії

Аварія катера в Затоці: хід та перші результати розслідування трагедії Фото: катер "Іволга", що зазнав катастрофи в Затоці

Катер був перевантажений, на ньому не вистачало рятувальних засобів, а капітан не подав сигнал SOS

Ввечері 17 жовтня стало відомо про аварію катера в Затоці Одеської області. Про подію повідомила прес-служба Міністерства інфраструктури України. Там також відзначили, що прогулянкове судно перекинулося близько 16:00, вже повертаючись на базу з прогулянки. За даними Держслужби з надзвичайних ситуацій України, катер перекинувся на відстані 300 м від берега.

В результаті пошукової операції 23 людини вдалося врятувати, було знайдено 12 тіл загиблих, ще двоє числилися зниклими без вісті.

Пізніше, вже 18 жовтня, рятувальники виявили тіла ще двох загиблих, таким чином кількість жертв трагедії збільшилася до 14. Як розповіла прес-секретар Державної служби з надзвичайних ситуацій Ольга Левчук, водолазно-рятувальна група вирушила на місце події ще в 4:50 ночі, однак через подальшу шторму змогла відновити пошуки лише в 6 ранку.

7:00 виявлено тіло на березі в районі санаторію "Чорноморські зорі" в Затоці. Особа встановлюється. Пізніше на відстані 300 м від берега було виявлено ще одне тіло. В 8:05 воно було витягнуто з води. Особа встановлюється", - повідомила Левчук.

Варто відзначити, що на масштабну трагедію відразу ж відреагувало керівництво країни. Так, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк розпорядився створити спеціальну комісію для розслідування обставин трагедії під Одесою, координації проведення аварійно-рятувальних робіт і ліквідації наслідків аварії. Комісії було доручено очолити віце-прем'єр-міністру - міністру регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Геннадій Зубко.

Через деякий час розпорядження № 1081-р про створення спеціальної комісії для розслідування причин аварії катера біля Затоки було опубліковано на сайті уряду. Згідно з розпорядженням, комісія повинна буде до 2 листопада подати Кабміну звіт про результати розслідування причин аварії.

Також у документі сказано, що Міністерство економічного розвитку і торгівлі має подати проект акта про виділення коштів з резервного фонду бюджету для надання допомоги потерпілим і сім'ям осіб, які загинули внаслідок аварії, а також ліквідації її наслідків.

Відповідальний за роботу комісії Геннадій Зубко вже відзвітував про перші результати її роботи. Він, зокрема, розповів, що капітан катера "Іволга" не подав сигнал лиха SOS, і про те, що сталася трагедія, було встановлено тільки з переговорів радіо.

"Судно вийшло в акваторію, воно вийшло за процедурою не зі свого причалу, воно вийшло перевантаживши людей: замість 12 осіб на судні перебувало 36, включаючи трьох членів екіпажу. Воно тільки повідомило прикордонслужбу про те, що воно вийшло, всі інші інструкції були порушені", - повідомив Зубко.

Він також розповів, що Капітан затонулого катера вийшов у море без огляду судна і запису в журналі чергового. На думку Зубко, для запобігання подібних трагедій у подальшому інструкція з безпеки користування водним транспортом повинна бути змінена.

У свою чергу Президент Петро Порошенко висловив співчуття сім'ям загиблих під час аварії катера в Затоці і доручив розслідувати причини трагедії. Про це Петро Порошенко написав у Twitter.

Висловив співчуття у зв'язку зі тим, що трапилося і спікер Верховної Ради Володимир Гройсман.

"Від імені Верховної Ради України висловлюю співчуття рідним і близьким загиблих на борту прогулянкового корабля "Іволга". Ця трагедія вже сколихнула всю Україну. Дванадцять наших співвітчизників загинули - загинули в мирних умовах, через трагічний збіг обставин. Слава Богу, життя двадцяти трьох громадян, які перебували на борту, вдалося врятувати. Доля ще двох громадян - поки невідома. Сподіваюся, що їх незабаром знайдуть живими", - Гройсман написав у своєму Facebook.

Зазначимо, що попередні причини аварії катера в Затоці вже названі. Як повідомив заступник міністра інфраструктури Юрій Васьков, причиною трагедії стала перевантаженість судна.

"Згідно інформації Регістру судноплавства України катер мав дійсні документи, що дозволяють перевозити 12 пасажирів і три члени екіпажу. Однак судно вийшло в море з 33 пасажирами та 3 членами екіпажу, тобто було перевантажено більш ніж у два рази", - заявив Васьков.

У той же час, як заявив голова Одеської ОДА Михайло Саакашвілі, власник і капітан судна, батько і син, втекли. За його інформацією, катер люди взяли в оренду. Коли він почав тонути, люди скористалися рятувальним плотом, проте всім не вистачило місця і жилетів.

"Це результат недбалості, злочинного ставлення до людей. Вони везли в три рази більше пасажирів, ніж належить. Не було достатньо рятувальних жилетів, капітан втік з місця події, власник судна, його батько зник також, його шукають. Я хочу висловити свої співчуття", - підкреслив Саакашвілі.

Журналістам також вдалося опитати і вижили учасників трагедії, які перебувають у лікарні.

"Хвиля збільшилася, бічний удар, і вона перевернула все. Катер пузом догори сплив. Люди, як могли, дерлися нагору, але з корпусу початок змивати, хвилі збільшилися всіх кого куди пораскидало", - розповів один з постраждалих.

Як повідомила радник губернатора Одеської області Марія Гайдар у своєму Facebook, в неділю, 18 жовтня, в Одеській області у зв'язку з катастрофою катери в Затоці оголошено жалобу.