ua en ru

У Кремлі спростували доповідь Путіну про "розстрільні списки" опозиціонерів

Прес-секретар Президента Росії Дмитро Пєсков назвав абсурдом інформацію про нібито існуючий "розстрільний список" з політиків і журналістів, про який нібито доповіли Володимиру Путіну. Про це Пєсков заявив в ефірі "Ехо Москви".

Водночас Пєсков зазначив, що йому "невідомі деталі всіх доповідей правоохоронних органів і силових служб". Він наголосив, що в ході слідства треба питати тільки у слідства.

Раніше про те, що минулого тижня Путіну доповіли про існування "розстрільного списку", до якого, крім Бориса Нємцова, "включено Олексія Венедиктова, Михайла Ходорковського і, ймовірно, Ксенію Собчак", повідомляла "Нова газета". При цьому видання не вказувало жодного джерела, звідки була отримана інформація.

У публікації "Нової газети" також йшлося про те, що Путіну доповіли про виконавців і організаторів убивства. Організатором вбивства в доповіді Президенту РФ нібито названий якийсь "майор Руслан". Його прізвище, за даними видання, відоме Путіну. Відоме воно і газеті, а також "десяткам, якщо не сотням співробітників МВС, ФСБ і СК". За відомостями НГ, Руслана вже "допитували у Грозному в понеділок, не допустивши витоки у пресу, але натякнувши, що близький родич Руслана - високопоставлений чеченський силовик".

Зараз обвинувачених у вбивстві Нємцова двоє - Заур Дадаєв, колишній заступник командира полку батальйону "Північ", і Анзор Губашев. У справі ще троє підозрюваних - Шагіт Губашев, Тамерлан Ескерханов і Хамзат Бахаєв. Ще один підозрюваний, Беслан Шаванов, підірвався в ході затримання у Грозному. Після затримання 7 березня Дадаєв дав свідчення, однак 10 березня відмовився від них. У ході зустрічі із правозахисниками в СІЗО "Лефортово" Дадаєв заявив, що зізнався, щоб врятувати свого друга і колишнього підлеглого Руслана Юсупова, який у момент затримання знаходився поряд з ним. "Думав, його врятую, і мене до Москви довезуть живого. А то б трапилося зі мною теж, що із Шавановим. Він же нібито підірвався на гранаті..." - заявив Дадаєв журналісту "Московського комсомольця".

Опозиційний політик Борис Нємцов був убитий пізно ввечері 27 лютого на Великому Москворецькому мосту. Раніше з посиланням на джерела у правоохоронних органах повідомлялося, ніби Дадаєв зізнався, що вбив з релігійних мотивів, через нібито негативні висловлювання Нємцова на адресу мусульман. За відомостями "Росбалта", вбивство було сплановане Дадаєвим і Шавановим, а замовників у справі про вбивство Нємцова немає.

Як повідомлялося, один з п'яти підозрюваних у вбивстві опозиційного політика Бориса Нємцова Хамзат Бахаєв оскаржив арешт.