ua en ru

Корупція є однією з основних перешкод розвитку світової спільноти, - генсек ООН.

Корупція є однією з головних перешкод на шляху розвитку світової спільноти, говорить генеральний секретар Організації об'єднаних націй Пан Гі Мун у посланні з нагоди Міжнародного дня боротьби з корупцією.

«Тема цьогорічного Міжнародного дня боротьби з корупцією «Не допустимо, щоб корупція підірвала розвиток» - покликана звернути увагу на одну з найсерйозніших перешкод на шляху досягнення цілей, сформульованих в Декларації тисячоліття.

Розкрадання громадських коштів приватними особами тягне за собою зменшення обсягу ресурсів для будівництва шкіл, лікарень, доріг і водоочисних споруд. Коли кошти, що виділяються у вигляді зовнішньої допомоги, виявляються на приватних банківських рахунках, зупиняються великі інфраструктурні проекти. Корупція сприяє проникненню на ринки неякісних або підроблених медичних препаратів, а також дозволяє вивозити небезпечні відходи на смітники або ж скидати їх в океани. Перш за все і найбільше від цього страждають найбільш незахищені особи.

Разом з тим корупція не є безликою потужною силою. Вона виникає в результаті рішень осіб, мотивованих прагненням наживи.

Від корупції страждає не тільки розвиток. Вона веде до фальсифікації виборів, підриває верховенство права і може створювати загрозу безпеці країни. У минулому році ми всі переконалися в тому, що вона може мати серйозні наслідки для міжнародної фінансової системи.

На щастя, існують способи для боротьби з корупцією. Конвенція Організації Об'єднаних Націй проти корупції є найбільш авторитетним документом у світі для захисту непідкупності та боротьби з корупцією. Новий механізм, створений в ході недавньої Конференції держав-учасників в Досі, передбачає, що тепер держави будуть оцінюватися за тими заходам, яких вони вживають для боротьби з корупцією, а не тільки за їх обіцянками.

Приватний сектор не повинен відставати від урядів. Приватні підприємства повинні також боротися за недопущення корупції у своєму середовищі і не допускати хабарництва під час конкурсних торгів і закупівельних процесів. Я наполегливо рекомендую приватному сектору вживати заходи для боротьби з корупцією відповідно до Конвенції Організації Об'єднаних Націй. Компанії, особливо ті, які підтримали десятий принцип Глобального договору по боротьбі з корупцією, повинні викорінити шахрайські методи бізнесу і створити можливості для проведення незалежної перевірки, щоб бути впевненими, що всі дотримуються одних і тих самих правил.

Ми всі повинні докласти зусиль. У Міжнародний день боротьби з корупцією 2009 року я переконливо закликаю всіх людей приєднатися до кампанії Організації Об'єднаних Націй по боротьбі з корупцією на веб-сайті www.yournocounts.org. Я закликаю всіх взяти на себе урочисте зобов'язання - ніколи не пропонувати та не брати хабарів. Якщо ми будемо жити за цим принципом, то світ стане справедливим, а це підвищить наші шанси на досягнення цілей, сформульованих у Декларації тисячоліття", - сказано у зверненні генсека ООН.