ua en ru

Коронавірус в Україні та світі: що відомо на 30 березня

Коронавірус в Україні та світі: що відомо на 30 березня Іллюстративне фото (РБК-Україна)

Кількість заражених коронавірусом в Україні зросла до 480

В Україні та світі продовжується боротьба з коронавірусом. Вже всі українські області охопив Covid-19, у зв'язку з чим уряд посилює карантин і вводить надзвичайну ситуацію, МОЗ впроваджує нові алгоритми дій, а кількість заражених в світі вже наближається до 700 тисяч. Подробиці поширення пандемії в Україні та світі 30 березня - в матеріалі РБК-Україна.

Важливо:

  • За дві доби кількість хворих в країні збільшилася до 480
  • Підтверджені 11 випадків смерті українців в країні і 4 за кордоном
  • Україна закрила кордони, МЗС ввів програму "Захист"
  • МОЗ запускає спецбригади по виявленню інфікованих і впроваджує стандарт "клінічного сортування"
  • В країні почали повністю блокувати окремі регіони і населені пункти

Найбільше число смертей з початку епідемії зафіксовано у Франції

З Франції зафіксовано найбільшу кількість смертей з початку епідемії в країні - за добу там померло 418 осіб.

Загальна кількість заражених в країні наближається до 21 тис. Чоловік.

Також повідомляється, що збільшилася кількість важких випадків перебігу захворювання.

33 кримінальні справи за порушення карантину

Правоохоронці вже завели 33 кримінальні справи, а також склали 2967 адміністративних протоколів через порушення карантину в Україні. За інформацією МВС, з 33 справ 19 - за порушення санітарних правил, а ще 14 - за порушення карантинних заходів.

Рада призначила нового главу МОЗ

З другої спроби парламентаріїв вдалося проголосувати за кандидатуру нового міністра охорони здоров'я. Ним став Максим Степанов.

Як розповіли в МОЗ, у Степанова є медична освіта, ккоторой він здобув у Донецькому державному медичному університеті. З 2017 по 2019 він очолював Одеську ОДА.

Що прийняла Рада

Верховна Рада в ході позачергового засідання внесла зміни до низки законів, що посприяє протидії коронавірус в Україні. Зокрема, це заходи, напревлениях на підтримку працівників і роботодавців в умовах поширення коронавируса COVID-19, на спрощення виробництва продукції, необхідної для протидії поширенню коронавируса. Також розширено підстави для продовження процесуальних строків, встановлених судом або законом.

У той же час, прийняти зміни до бюджету Раді не вдалося. Відповідний законопроект підтримали тільки 223 нардепи. Документ відправлений на доопрацювання в комітет, і може бути розглянутий на наступному тижні.

Евакуйованих українців розмістили на карантин в готелі Міноборони

100 людей, які повернулися з Катару та острова Балі 30 березня, відправили на обсервацію в готель Міністерства оборони.

Евакуйованих українців доставили трьома автобусами до готелю "Козацький", де вони будуть перебувати протягом 14 днів. Проживання безкоштовне, їжу будуть доставляти до номерів.

Деякі громадяни не погоджувалися на обсервацію через погані умови в готелі і просили дозволу на самоізоляцію. Однак із 29 березня проходження обсервації обов'язково для всіх, хто повертається в Україну.

Сьогодні відбудеться засідання Ради

Сьогодні о 14:00 розпочнеться позачергове засідання Верховної ради. Пардаментаріі розглянуть кілька законопроектів в рамках протидії поширенню коронавируса.

Також нардепи внесуть зміни до державного бюджету на 2020 рік, які дозволять перерозподілити витрати і направити більше коштів на боротьбу з Covid-19.

Крім того, Рада сьогодні повинна призначити трьох міністрів - міністра енергетики, міністра охорони здоров'я і міністра фінансів.

В Україні підтверджено 480 випадків інфікування

На ранок 30 березня число підтверджених випадків Covid-19 в країні досягло 480. За даними МОЗ, кількість летальних випадків збільшилася до 11. Повністю одужали 6 пацієнтів.

За добу коронавірус був лабораторно підтверджений у 62 осіб. Найбільшу кількість випадків захворювання виявлено в Києві - 102.

коронавірус в УкраїніФото: коронавірус в Україні (facebook.com phc.org.ua)

Кількість хворих в світі

У світі зростає кількість хворих на коронавірусів. На даний момент ця цифра вже перевищила 700 тис. Осіб. За останній тиждень США обійшли Китай та Італію за кількістю інфікованих:

  • США - 139 675
  • Італія - 97 689
  • Китай - 82 122
  • Іспанія - 80 031
  • Німеччина - 62 095
  • Франція - 40 704
  • Іран - 38 309

Кількість заражених коронавірусом в Україні зростає

Covid-19 зафіксований вже у всіх українських областях та Києві. Останньою областю, в якій виявили коронавірус стала Кіровоградська. Наразі найбільше випадків зараження у Києві та Чернівецькій області. Далі Тернопільська, Черкаська, Київська, Івано-Франківська. По одному випадку зараження - у Полтавській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій, Закарпатській, Чернігівській областях.

29 березня екс-заступник голови Київської обласної державної адміністрації Олег Міщенко помер від коронавірусу.

У Луцьку у директора міської клінічної лікарні Лариси Духневич підтвердився Covid-19.

У Сумській області зафіксували новий випадок зараження. Коронавірус діагностували у 39-річного чоловіка з Охтирки, який 15 березня повернувся з-за кордону та перебував під наглядом сімейного лікаря.

У Кіровоградській області вперше зафіксували коронавірус 29 березня. Троє хворих перебувають у Кропивницькому та один - у Долинському районі.

У Черкаській області в місті Умань коронавірусну інфекцію виявили у 6-місячної дитини. З міста Кам'янка обмежать в'їзд і виїзд. У цьому місті вже 23 випадки зараження.

Заразились коронавірусом під час церковної служби у Закарпатській області майже 20 осіб. 19 людей контактували з зараженою Covid-19 жінкою.

Голова Чернівецької облдержадміністрації Сергій Осачук повідомив, що область можуть закрити на в'їзд та виїзд.

На карантині з підозрою на коронавірус перебувають понад 170 українських військовослужбовців.

У зв'язку з цим МОЗ змінив стандарти надання медичної допомоги хворим на коронавірус. Медичний працівник, який виявив особу з симптомами, відповідними до COVID-19, має діяти за таким алгоритмом:

  • зареєструвати випадок та проінформувати медзаклад для подальшого клінічного дослідження пацієнта;
  • у двогодинний строк проінформувати про підозру на захворювання лабораторний центр МОЗ України;
  • якщо пацієнт потрапляє у цілодобовий стаціонар, там проводиться забір необхідних матеріалів для аналізів, які має бути відправлено в лабораторію.

Також у Міністерстві охорони здоров’я повідомили, що будуть впроваджувати стандарт "клінічного сортування". Таким чином хворих з легкою формою Covid-19 не будуть госпіталізувати. Ці люди будуть лікуватися в амбулаторних умовах під наглядом.

Зеленський спрогнозував три сценарії поширення коронавірусу в Україні

Президент України Володимир Зеленський розповів про три сценарії поширення Covid-19 у нашій країні. Перший сценарій - від 3 до 5% одночасно хворих на коронавірус. Другий сценарій - 25% хворих. Третій і найгірший - понад 50% одночасно хворих на коронавірус.

За словами українського президента, другого і тим більше третього сценарію українська медична система не витримає.

В Україну прибув ще один рейс з медичним інвентарем з Китаю

У міжнародний аеропорт "Бориспіль" 29 березня прибув другий літак з Китаю, який доставив в Україну нову партію медичних засобів. Зокрема, на борту літака були 300 тисяч респіраторів, 35 тисяч захисних костюмів, 1,8 млн звичайних медичних масок та інші засоби індивідуального захисту.

З-за кордону прибувають українці

Спеціальний рейс Москва-Київ, який прибув вранці 29 березня, доставив в Україну понад 700 осіб.

Також спецрейс з Нью-Йорка до Києва доставився 359 громадян України.

Президент України Володимир Зеленський в своєму відеозверненні заявив, що українців, які повернуться додому після суботи, можуть відправити на обсервацію в готелі, щоб не допустити поширення Covid-19.

Коронавірус у світі

У США кількість заражених коронавірусом стрімко зростає. Зокрема, уже померли більше 2000 людей. У зв'язку з цим президент США Дональд Трамп оголосив режим надзвичайної ситуації в 12 штатах.

В Іспанії за добу жертвами коронавірусу стали понад 800 осіб. Згідно з даними Університету Хопкінса, за кількістю інфікованих Іспанія займає 4 місце серед країн зі спалахом коронавірусу. Тому влада країни прийняла рішення продовжити карантин до квітня.

Зокрема, принцеса Іспанії, двоюрідна сестра короля Філіпа VI Марія Тереза 29 березня померла від коронавірусу.

Тим часом в китайській провінції Хубей, яка була епіцентром коронавірусу COVID-19, служба цивільної авіації Китаю почала відновлювати авіасполучення.

Хоча представник Національної комісії охорони здоров'я Китаю Мі Фенг заявив, що зростаюча кількість випадків зараження коронавірусом в Китаї ризикує розпалити другу хвилю пандемії коронавірусу.