ua en ru

Коронавірус в Україні і світі: що відомо на 1 квітня

Коронавірус в Україні і світі: що відомо на 1 квітня Ілюстративне фото (РБК-Україна)

В Україні щодня фіксують нові випадки зараження коронавірусом

Коронавірус в Україні та світі продовжує поширюватися. Число заражених Covid-19 у світі перевищила 800 тис осіб, померли понад 40 тис. За день в Україні зафіксовано кілька летальних випадків, влада посилюють відповідальність за порушення карантину. Детальніше про пандемії в Україні і світі 1 квітня - в матеріалі РБК-Україна.

Важливо:

  • у світі заражені коронавірусом понад 800 тис людей
  • кількість інфікованих у країні збільшилася до 794
  • померли від хвороби 20 людей
  • влада готується до десятикратного збільшення кількості хворих
  • посилюється відповідальність за порушення карантину, хворим дозволили виходити тільки в магазини і аптеки
  • уряд дозволив роботу продовольчих ринків

Кількість інфікованих значно зросла

Станом на 22:00 1 квітня в Україні зафіксовано 794 випадки інфікування коронавірусом. Крім того, за даними Міністерства охорони здоров'я, 20 осіб померли від Covid-19. Ще 13 осіб вже повністю одужали після хвороби.

В Україну прибуло 300 тис. експрес-тестів на Covid-19

В рамках гуманітарної допомоги з Китаю 1 квітня в Україні було доставлено 300 тис. швидких тестів на коронавірус і 100 тис. ПЛР-тестів, а також кілька десятків тисяч респіраторів, стільки ж костюмів захисту і 40 тис. пар захисних окулярів.

У Німеччині продовжили карантин до 19 квітня

У зв'язку з ростом захворюваності, карантинний режим в країні буде діяти до 19 квітня (раніше було встановлено термін до 5 квітня). На даний момент в Німеччині виявлено 74,5 тис. випадків інфікування, від коронавіруса померло 821 осіб. Введені жорсткі обмеження, зокрема, не можна збиратися більше 2-х осіб.

Через коронавірус скасовані матчі Вімблдону

Тенісні турніри серії "Великого шолома" скасовані вперше за 75 років з часів Другої світової війни. Змагання повинні були відбутися в Великобританії з 29 червня по 12 липня. Через коронавірус організатори прийняли рішення провести наступний 134 розіграш турніру вже в 2021 році (28 червня - 11 липня).

Рада внесла зміни до законів для підтримки бізнесу і населення

Для забезпечення додаткових соціальних і економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавируса, ВР внесла зміни до деяких законів.

Так, встановлюються доплати медкікам, задіяним в ліквідації коронавіруса, в розмірі 300%. Введена відстрочка плати за землю і податок на нерухомість, відстрочка штрафних санкцій за несплату ЄСВ. На період карантину забороняється підвищення процентної ставки за кредитним договором.

Також на період карантину забезпечується здійснення виплат соціальної допомоги, продовжено термін звернення за соцдопомогою і терміни її виплат.

Кабмін посилив обмеження на час карантину

На засіданні уряду було прийнято рішення про посилення карантинного режиму в Україні. Так, до 24 квітня в громадських місцях обов'язково надягати маску або респіратор.

На час карантину забороняється відвідування скверів, парків, зон відпочинку, дитячих і спортивних майданчиків. Діти до 16 років можуть перебувати на вулиці тільки в супроводі дорослих. Також забороняється переміщення групою більше 2-х осіб і проведення масових заходів, чисельністю понад 10 громадян.

У Чернівецькій області забороняють пасажирський рух

В регіоні вводиться особливий режим в'їзду і виїзду. Дла протидії розповсюдженню коронавіруса обласні органи влади мають намір заборонити пасажирський рух. Дозволять лише рух вантажного транспорту.

З обсервації втекло кілька десятків українців

Громадяни, які були розміщені на обсервацію в готелі "Козацький" після повернення з Балі і Катару, самовільно покинули місце ізоляції. Кілька десятків людей втекло з київського готелю. Вже складено більше 50 протоколів, на порушників чекає штраф у розмірі 17 тис. грн.

Пенсінерам додатково виплатять по 500 грн

Кабмін прийняв рішення про встановлення щомісячних доплат в розмірі 500 грн пенсіонерам старше 80 років, які отримують пенсію до 9205 грн. Також встановлена ​​разова виплата в розмірі 1 тис. грн, громадянам з пенсією менше 5 тис. грн.

Дані ініціативи включені в перелік змін до держбюджету, який Верховна рада має прийняти на наступному тижні.

"Масковий режим" можуть ввести до кінця карантину

Під час селекторної наради президента з представниками уряду обговорювалася можливість введення обов'язкового "маскового режиму" в якості додаткового заходу для боротьби з коронавірусом.

Українців можуть зобов'язати носити маски з 6-го по 24 квітня. Остаточне рішення про посилення карантину уряд оприлюднить в найближчі дні.

Пік епідемії в Україні очікується в середині квітня

Пікові показники захворюваності коронавірусом в Україні очікуються в період з 15 до 25 квітня. Якщо порівнювати динаміку виявлення інфікованих в Італії і нашій країні, спалах епідемії може відбутися в середині місяця. Про це заявив замміністрра МВС Антон Геращенко. Також він припустив можливість продовження карантину до 15 травня.

Третина українців через карантин не працюють

За даними опитування Соціологічної групи "Рейтинг", 32% українців після оголошення карантину в країні пішли у відпустку за власним бажанням.

При цьому 35% відзначили, що продовжують працювати в звичайному режимі, 29% - працюють дистанційно, а 4% громадян втратили роботу.

У Києві не будуть відкривати ринки

Мер столиці Віталій Кличко зазначив, що на час карантину київські ринки будуть закриті до поліпшення ситуації із захворюваністю. На думку міського голови, в столиці немає проблем з нестачею продуктів в магазинах і супермаркетах.

У Криму ввели карантин

"Влада" окупованого півострова оголосила про введення карантину через загрозу поширення коронавіруса. На Кримському мосту встановлений блок-пост, на якому перевірятимуть всіх, хто в'їжджає в регіон. Раніше був закритий адміністративний кордон з материковою частиною України до 1 травня 2020 року.

Рекорд смертності в США

912 осіб померло від коронавіруса в США за минулу добу. Це рекордна кількість з початку епідемії, а також найбільше число померлих за день, в порівнянні з інишими країнами. Крім того, США лідирує за темпами поширення Covid-19 в світі - інфіковано 189,6 тис. громадян.

Карантин може завершитись 15 травня

Глава МВС Арсен Аваков заявив, що на даний момент ніхто не може точно сказати, коли завершиться карантин в країні і будуть зняті всі обмеження. На його думку, Україна зможе почати повертатися до нормального життя не раніше 15 травня.

В Україні більшість хворих - у віці 50-59 років

Згідно зі статистикою МОЗ, більша частина інфікованих українців відноситься до вікової групи 50-59 років. З них 52% жінок і 48% чоловіків.

Також головний санлікар України Віктор Ляшко повідомив, що не у всіх летальних випадках причиною смерті є коронавірус. Найбільша кількість смертей в країні з діагностованим Covid-19 зафіксована серед хворих на цукровий діабет.

Covid-19 виявлено у 669 українців

Станом на ранок 1 квітня, Covid-19 діагностований у 669 українців, за добу підтверджено 120 нових випадків. Кількість смертей від коронавіруса збільшилася до 17. Спалах хвороби охопив 23 області, інфекція не виявлена ​​тільки на Миколаївщині.

Найбільше число хворих - в Києві (134 особи). У Чернівецькій області коронавірус підтверджений у 104 пацієнтів. Наближається до сотні число хворих в Тернопільській області.

статистика захворюваності по регіонах

Фото: статистика захворюваності по регіонах (facebook.com phc.org.ua)

Зеленський підписав закон про забезпечення лікування коронавірусу

Президент України Володимир Зеленський підписав проект закону 3268 про забезпечення лікування коронавірусу. Законом дозволено застосування незареєстрованих в Україні лікарських засобів, які рекомендовані офіційним органом США, країн - членів Європейського Союзу, Великобританії, Швейцарської Конфедерації, Австралії, Ізраїлю, Канади, Китайської народної республіки, Японії для лікування коронавірусної хвороби.

Нові випадки інфікування в Україні

За даними МОЗ, за останню добу захворіли коронавірусом в Україні майже 100 осіб. Загальна кількість заражених зросла до 645, померли від хвороби 17 осіб, 10 одужали. Нові хворі Covid-19 виявлено в Одеській, Хмельницькій, Дніпропетровській, Львівській, Волинській та Сумській областях, зараження також підтвердили в окупованому Донецьку.

У Чернівцях днем померли від коронавіруса відразу дві людини, ще один хворий помер в Сумській області. В Івано-Франківську померла породілля з підозрою на коронавірус. Народжений від неї немовля перебуває реанімації. У Тернополі у важкому становищі знаходиться інфікований 1,5-річна дитина.

У Києві кількість хворих збільшилася до 107 осіб. Всі пацієнти з пневмонією проходять обов'язкове тестування на коронавірус. Введена додаткова відповідальність за порушення карантину. "Перше порушення - штраф 17 тисяч гривень. Друге порушення 34 тисячі гривень. Ті, хто зовсім не розуміють і порушують правила третій раз - кримінальна відповідальність", - заявив мер столиці Віталій Кличко. При цьому, уряд дозволив хворим коронавірусом у невідкладних випадках виходити в аптеки і магазини. Головною умовою є використання маски і дотримання дистанції в 1,5 метра.

Боротьба з коронавірусом в Україні

В Тернополі жителям заборонили збиратися групами більше двох осіб, в разі похорону до 10 осіб. Дітям до 14 років дозволено перебувати на вулиці тільки разом з батьками. У Дніпрі заборонили жителям відвідувати парки, зелені зони і пляжі.

В Києві за пікніки мерія встановила штрафи у розмірі від 1700 до 3400 гривень.

В Івано-Франківську ставлять КПП на в'їздах у місто. Всім проїжджаючим будуть проводити обов'язковий температурний скринінг.

Моз розробив план реагування на ситуацію з коронавірусом. "Коли ми говоримо про першу хвилю, це 67 тис ліжок, але є питання і лікарень другої хвилі, які будуть підключені, коли понад 50% ліжкового фонду буде зайнятий хворими з коронавирусной хворобою. Для цього ми розробили план поетапного реагування на ситуацію, яка є в країні. Саме епідемічну ситуацію", - заявив головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

Відомство уточнило алгоритм медичної сортування та госпіталізації хворих українців. В даний час стаціонарне лікування застосовується до інфікованим в середньому або важкому стані, з ознаками пневмонії, а також пацієнтам, які входять у групу ризику. Також з'явилася інформація про розробці протоколу поховання померлих від коронавіруса. Найближчим часом цей документ надійде в регіони.

На тлі побоювань про дефіцит продуктів Моз дозволив роботу продовольчих ринків.

За даними Держприкордонслужби, за добу повернулися на батьківщину 5 тисяч українців. Після закриття кордонів 11 тисяч українців звернулися до дипломатичних консульства і скористалися програмою "Захист". 40 наших співгромадян проходять лікування за кордоном, четверо померли.

Під час наради у президента Володимира Зеленського було вирішено, що повернулися з-за кордону українцям будуть проводити ПЛР тести на п'ятий-шостий день після вильоту. В Офісі президента також повідомили про прибуття нової партії тестів, захисних окулярів і обладнання для апаратів штучної вентиляції легенів з Китаю.

Посилення карантину в світі

США продовжать карантин до кінця квітня. Крім того, передбачається посилення обмежувальних заходів. За словами глави Білого дому Дональда Трампа, пік смертності не настане протягом ще двох тижнів. "У найближчі 30 днів настануть непрості часи, і це дуже важливі 30 днів", - сказав Трамп. На даний момент в країні виявлені 163,8 тис хворих, померли понад 3 тис осіб.

Влада Чорногорії ввели комендантську годину, який діє з 19:00 до 5:00. Залишати вдома дозволили тільки для вигулу тварин і не більше години. В Ізраїлі обмежили кількість працюючих на підприємствах 15%, заборонили збиратися в суспільстві більше двох осіб. Введені жорсткі обмеження по кількості людей під час проведення обрядів одруження, поховання і молитви. У Москві зажадали для кожного виходу з дому отримувати на сайті мерії QR-код. Тепер кожен вихід в магазин, викид сміття, прогулянка з собакою або виїзд на дачу повинен бути схвалений владою. У Грузії крім комендантської години ввели заборону на торгівлю алкоголем.

В столиці Азербайджану закрили метрополітен до 20 квітня, а в Туркменістані заборонили слово "коронавірус" і носіння масок, тепер за це громадянам країни загрожує арешт.

В Китаї 30 березня лікарі не зафіксували жодного летального випадку і ні одного нового зараження. За весь час спалаху пандемії в країні захворіли 82223 людини, померли 3308.

наймолодшою жертвою Covid-19 в Європі стала 12-річна дівчинка з Бельгії. У країні зафіксовано 705 летальних випадків, 94 за останню добу. За час пандемії виявлено 12 775 заражених.

Смертність в Іспанії другий день поспіль досягає піку. За добу від коронавіруса померли 849 осіб, зафіксовані 9222 нових випадки зараження. На даний момент хворіють коронавірусом 94 417 іспанців. Від інфекції в країні померли 8 189.