ua en ru

Королевська розкритикувала нову програму субсидування населення

Нова програма субсидування на тлі заморожених соціальних стандартів призведе до обкрадання та зубожіння українців. Про це заявила один з лідерів "Опозиційного блоку" Наталія Королевська під час візиту в Миколаївку (Донецька обл.).

Вона нагадала, що в 2014 р. за рішенням уряду були зменшені нормативи для розрахунку субсидії. "Сама ж програма субсидування прив'язана до прожиткового мінімуму, який заморозили на рівні грудня 2013 р. Таким чином люди будуть вимушені платити більше, навіть якщо вони підпадуть під дію програми пільг, субсидій та компенсацій", - підкреслила Королевська.

Політик зазначила, що для країни, де майже половина населення знаходиться на межі бідності в результаті різкого падіння економіки і стрімкої девальвації гривні, це неприпустимо. За її словами, сьогодні не час для експериментів і потрібно повернутися до попередньої формули розрахунку субсидії, яка в середині 90-х допомогла вижити не одній сотні тисяч українських родин.

"Потрібно повернутися до старого порядку виплати субсидій 1995 р., коли основним критерієм для їх отримання було перевищення вартості послуг ЖКГ 10% від доходу непрацездатних і 15% від сукупного доходу для працездатних осіб у домогосподарстві. Жодних інших критеріїв для отримання субсидії у межах норм споживання бути не повинно. Тому терміново нормативних документів щодо розрахунку субсидії потрібно виключити будь-які згадки про "прожитковий мінімум", або підняти його до розміру, необхідного для оплати послуг ЖКГ", - сказала вона.

Крім цього, за словами Королевської, прожитковий мінімум, а отже мінімальну пенсію і зарплату, необхідно підвищувати як мінімум відповідно до зростання цін на товари і послуги, а не заморожувати на нереалістичному рівні.