ua en ru

Корбан і Філатов намагаються уникнути покарання за причетність до вбивства офіцера СБУ, - експерт

Активізація політичної діяльності Бориса Філатова і Генадія Корбана - це спроба піти від кримінального покарання за причетність до вбивства офіцера СБУ, про що публічно повідомляв колишній Голова СБУ Валентин Наливайченко. Про це заявив політолог Віктор Пащенко.

Він підкреслив, що рейтинг Корбана в Чернігові не передбачав перемогу, так само як і рейтинг Філатова говорить про те, що він не буде мером.

Ними рухає одне - представити себе жертвами політичних переслідувань. Для цього вони навмисне використовують псевдопатріотичну риторику, в чому їх неодноразово звинувачували реальні учасники АТО. Але покарання колишні заступники губернатора Дніпропетровської області не зможуть уникнути, і правоохоронні органи готують відповідне рішення. Сьогодні влада - і, перш за все, Президент намагається демонструвати готовність до рішучих дій, тим більше з таких резонансних кримінальних справ, як у Філатова і Корбана", - зазначив Пащенко.

У березні 2015 року керівництво СБУ і високопоставлені співробітники Міністерства внутрішніх справ звинуватили тодішнє керівництво Дніпропетровської обласної державної адміністрації в причетності до особливо тяжких злочинів.

"Півроку - достатній термін, щоб підготувати необхідну доказову базу. І ми побачимо результати цього розслідування вже восени. Тим більше, що справа пов'язано з злочином в зоні АТО, ситуація в якій перебуває під особливою увагою суспільства", - підкреслив експерт.

Нагадаємо, що 21 березня на блокпості у Волновасі при спробі зупинити контрабандний вантаж, який прямував на окуповану територію Донецької області, був застрелений офіцер Служби безпеки України Віктор Мандзик. По гарячих слідах був затриманий помічник народного депутата від партії "Укроп" Андрій Денисенко - Денис Гордєєв, 35-річний житель Дніпропетровська.

Незабаром, за словами начальника ГУВС Донецької області В'ячеслава Аброськіна, було заарештовано 10 спільників Гордєєва, а за місцем їх проживання на території Донецької та Дніпропетровської областей були проведені обшуки. "Вилучено дев'ять автоматів, кулемет РПК, п'ять гранатометів, 55 ручних гранат і гранат до підствольного гранатомету, понад 4 тис. набоїв різного калібру, тротилові шашки і електродетонатори, а також військову екіпіровку", - сказав В'ячеслав Аброськін. Він також заявив, що на рахунку банди, як мінімум, 13 тяжких злочинів - вбивство, викрадення та контрабанда.

У свою чергу, як зазначив Валентин Наливайченко: "Ми маємо справу з надзвичайно небезпечною міжрегіональної бандою, яка заробляла на крові, цинічно прикриваючись посвідченнями добровольчих батальйонів... Ми маємо обґрунтовані дані, що саме вона отримує підтримку (а іноді і фінансування) від високопоставлених чиновників Дніпропетровської ОДА".

"Перший крок у вирішенні цієї резонансної справи був політичний. Вбивство офіцера СБУ помічником Денисенко стало ключовою причиною звільнення Президентом Порошенком Корбана та Філатова з Дніпропетровської ОДА та виходу самого Денисенка з фракції БПП. Наступним кроком стане рішення суду", - сказав експерт.

На думку Пащенка, суспільство вимагає реальних результатів розслідування.

"Той же Корбан без сорому на прес-конференції говорив, що проти нього 8 кримінальних справ. Цим він провокує владу і, судячи по тому, даремно, - зазначає Пащенко. - Вибори - менше, ніж через два місяці. Україна повинна отримати ефективну владу. Генпрокуратура, МВС і СБУ не повинні допустити, щоб люди, які причетні до підтримки організованого злочинного угруповання, йшли у владу і претендували на посади депутатів і мерів".